Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Унгария се присъедини към доставката на снаряди от ЕС за Украйна

Володимир Зеленски с Рафаел Гроси
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски е заявил пред ръководителя на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, че безопасността на атомната електроцентрала в Запорожие не може да бъде гарантирана, докато руските войски не я напуснат. Русия държи като "заложник" най-голямата атомна централа на Украйна и в Европа, за да я използва за радиационно изнудване, подчерта Зеленски, цитиран от REUTERS.

Съветът за сигурност на ООН отхвърли изготвената от Москва резолюция, в която се призовава за независимо разследване на „саботажа“ на газопровода "Северен поток" от Русия до Германия през септември 2022 г., предаде AFP. Западните държави обвиниха Русия за експлозиите под Балтийско море през септември миналата година, но Кремъл обвини Запада в саботаж. Резолюцията получи три гласа, като Китай и Бразилия подкрепиха Русия, а останалите 12 членове се въздържаха. Според изданието Politico западните страни готвят от 1-ви до 30-ти април бойкот на работата на Съвета за сигурност на ООН, който ротационно преминава под прредседателството на Русия. Стратегията ще бъде поне 7 страни от 15 членния състав на Съвета да бойкотират заседанията чрез липсата на кворум за вземане на решения.

Междувременно Унгария и още четири държави, сред които и Полша, се присъединиха към инициативата на ЕС за доставка на снаряди за Украйна, става ясно от публикация в сайта на Европейската агенция за отбрана - EDA. Така вече 22 държави от общността и Норвегия се задължават да доставят 1 млн. снаряди с различен калибър за Украйна през следващите 12 месеца. Извън инициативата на този етап остават България, Ирландия, Словения, Латвия и Дания.


По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Дачич благодари на Русия за подкрепата за териториалната цялост на Сърбия Двустранните отношения между Сърбия и Русия са на високо равнище въпреки многобройните предизвикателства. Това беше констатирано на среща между сръбския..

публикувано на 22.03.24 в 10:35
Колаж: БГНЕС

Българската политическа сага в превод за чужденци

Договорената преди 9 месеца размяна на премиер и вицепремиер на върха на държавата, може би е пред провал. Т.нар. ротация между Николай Денков и Мария Габриел трябваше да се състои още на 6 март, но твърде късно започналите преговори между двете..

публикувано на 21.03.24 в 11:15
„Искаме да има правителство, въпросът е как да вземем завоя след изказаното и от двете страни” – заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Извинение е пътят към продължаване на преговорите за българско правителство

България извървява сложен политически момент, в който трябва да се осъществи първата в историята ни ротация в управлението, договорена преди 9 месеца при съставянето на кабинета, начело с Николай Денков. Вчера, 19 март, представителят на първата..

публикувано на 20.03.24 в 11:10