Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Северна Македония българите ще гласуват под натиска на стигматизацията

Снимка: архив

Около 120 000 македонци имат официално българско гражданство. Повечето от тях са в страни от ЕС. Около 30 000 са в Северна Македония, пише в сайта tribuna.mk журналистът Владимир Перев.

Едва169 души обаче са заявили, че ще гласуват на 2 април в секциите в югозападната ни съседка. Очаква се реално правото си на вот да упражнят около 300-350 граждани. Най-много заявления са подадени в Кавадарци – 42, в Прилеп – 41, има подадени в Струмица и в Тетово. Най-малко са изявилите желание да гласуват в Битоля – 9. Това става на фона на затварянето от властите на българския клуб „Иван Михайлов“ в града.

В Охрид, където предстои да бъде закрит клуба „Цар Борис III“ и беше пребит неговия секретар Християн Пендиков, не се е регистрирал нито един желаещ да гласува. Във Велес също никой не е посмял да обяви, че ще гласува. Авторът на публикацията коментира, че македонските българи в ЕС също не смеят да отидат да гласуват, защото се боят, че властите в Северна Македония ще узнаят за волеизявлението и това ще им създаде проблеми.

За пример журналистът посочва, че никой не следи гласуващите албанци или сърби в Северна Македония, защото те са вписани в конституцията на страната като съставни етноси. Докато македонските българи не са вписани, въпреки изричното настояване от страна на българската държава.

„Македония вероятно е една от последните страни в света, където думата „фашизъм“ се изговаря крайно безотговорно от властовите институции. От това следва, че думата „комунизъм“ се смята за привилегия за една нация и държава. Македонските българи са стигматизирани с някакво тяхно „фашистко минало“, за да се прехвърли този „фашизъм“ към днешната част от македонските българи. Тази стигматизация завършва с ненаказаното насилие, както беше при подпалването на клуба „Иван Михайлов“ в Битоля и заплашителното пребиване на Християн Пендиков в Охрид, член на клуба „Цар БорисIII“, пише Владимир Перев в статия озаглавена „Избори, натиск, насилие…“.


Съставил: Иво Иванов

По публикацията работи: Марта Рос


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Учениците в неделните училища на о. Крит се готвят за изпит по български език

23-ма ученици от шест неделни училища към Сдружението на българите на остров Крит се подготвят усилено, за да докажат знанията си по български език. Изпити за ниво на владеене на езика ще се проведат на 31 май. "Сдружението на Българите на..

публикувано на 23.03.24 в 11:10

На "Тудорица" вицепрезидентът ще е при българите в румънския град Търговище

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на двудневно посещение в Румъния на 22 и 23 март. В Букурещ тя ще посети българското неделно училище "Йордан Йовков". В Националната опера на Румъния Йотова ще открие изложбата "80 години от спасяването на българските..

публикувано на 22.03.24 в 11:20

Полицаи са били българин в Охрид, съобщи Фондация "Македония"

За поредно посегателство върху българин от Охрид - Яне Мургоски, сигнализира председателят на Фондация "Македония" Виктор Стоянов. Побоят е извършен от полицаи на македонската полиция в дома на Мургоски.  "В дома на пострадалия е била извикана..

публикувано на 21.03.24 в 09:25