Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинският президент търси контакт с Китай

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски отправи покана към китайския президент Си Цзинпин да посети страната му. "Готови сме да се срещнем с него", каза Зеленски пред АР, откроявайки китайския президент като един от най-значимите и стратегически важни световни лидери, които все още не са посещавали Украйна. "Искам да разговарям с него. Имах контакти с него преди пълномащабната война. Но повече от една година, не съм имал нов контакт", поясни Зеленски.

За всяко конкретно мирно предложение Си Цзинпин е длъжен непосредствено да контактува с президента Владимир Зеленски, това заяви британския премиер Риши Сунак пред комитета по процедурни въпроси в в палатата на общините в британския парламент. Сунак смята, че последните действия на Пекин в руската агресия срещу Украйна са разрушили китайската позиция за неутралитет. Същевременно премиерът приветства китайската позиция за запазване на териториалната цялост на Украйна. 

Украйна задължително трябва да получи изтребители F-16 или други самолети от четвърто поколение. Но не сега, а в бъдеще. Сега западните партньори трябва да се съсредоточат върху предаването на средства за противовъздушна отбрана, ракети и бронетехника. Това заяви пред пред комитета по въоръженията в Сената на САЩ шефът на Пентагона ген. Лойд Остин.

За последната седмица руските сили са успели да превземат в Бахмут около два квадратни километра и вече държат около 65% от града, обяви Институтът за изследване на войната – ISW. Руското настъпление вече е съсредоточено в дъга от около 160 километра по фронта, като особено тежки са атаките срещу Авдеевка, която също се опитват да обкръжат и превземат. Градът се намира точно срещу Донецк и Русия се опитва да го превземе още от 2014 г.

Запитан от AP защо украинците защитават Бахмут, украинският президент Володимир Зеленски заяви: "Ако Бахмут се предаде на руските войски, техният президент Владимир Путин ще продаде тази победа на Запада, пред своето общество, Китай и Иран“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Колаж: БГНЕС

Българската политическа сага в превод за чужденци

Договорената преди 9 месеца размяна на премиер и вицепремиер на върха на държавата, може би е пред провал. Т.нар. ротация между Николай Денков и Мария Габриел трябваше да се състои още на 6 март, но твърде късно започналите преговори между двете..

публикувано на 21.03.24 в 11:15
„Искаме да има правителство, въпросът е как да вземем завоя след изказаното и от двете страни” – заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Извинение е пътят към продължаване на преговорите за българско правителство

България извървява сложен политически момент, в който трябва да се осъществи първата в историята ни ротация в управлението, договорена преди 9 месеца при съставянето на кабинета, начело с Николай Денков. Вчера, 19 март, представителят на първата..

публикувано на 20.03.24 в 11:10

От ПП-ДБ не са съгласни със състава на кабинета на Габриел

Държавният глава Румен Радев подписа указ, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС. "Предложеният състав в папката,..

публикувано на 19.03.24 в 19:31