Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открит е старобългарски надпис от времето на цар Симеон

Снимка: БТА

Кирилски надпис от времето на цар Симеон Велики е открит в крепостта "Балък дере" край ивайловградското с. Хухла, съобщи екипът на археолога от Националния исторически музей Ивайло Кънев. Надписът е молитва върху оловна пластина амулет. От едната страна е 7 реда, а от обратната 4 реда. При консервацията са разчетени имената на молителите Никола и Павел, предава БТА.

Пластината е извадена от културен пласт, датиран от началото на Х век. Това дава основание на учените да предположат, че са открили един от най-ранните известни кирилски текстове. Сродни старобългарски надписи, географски най-близо са откритите в Кърджалийско и в Хасковско два амулета от X-XI в. Според Ивайло Кънев в крепостта "Балък дере" при похода на цар Симеон към Цариград е имало български гарнизон и плочката е била на негови воини.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пътуване във времето в "Долината на тракийските царе"

Археологическият комплекс “Долината на тракийските царе” в град Шипка днес ще официално отваря врати.   "Той е първият по рода си в страната, а целта му е да представи в пълнота и да развие тракийската култура и изкуство в района на..

публикувано на 09.04.24 в 09:35
Българският храм „Свети Стефан“ в Истанбул

Преди 164 години в Цариград е заявена българската църковна независимост

На 3 април 1860 г. по време на тържествената великденска служба в българския храм „Свети Стефан“ в Истанбул митрополит Иларион Макариополски не споменава името на вселенския гръцки патриарх. Вместо името на патриарх Кирил VII е произнесено това на..

публикувано на 03.04.24 в 10:41

Католици, арменци и протестанти празнуват Възкресение Христово

Католиците в България и по свята празнуват Възкресение Христово . Най-голямата католическа общност живее в Пловдивска област и региона на Свищов. В полунощ срещу неделя на 31 март католическите храмове в България се изпълниха с вярващи, а..

публикувано на 31.03.24 в 10:27