Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското училище “Д-р Петър Берон” в Прага празнува 75 години от създаването си

Директорката Мария Носикова: Важно е всеки да има гражданска позиция, ако искаме държавата ни да има бъдеще, да усещаме нормалността

7
Снимка: bgschool.eu

През 20-те години на миналия век български градинари – ценени заради уменията си, се заселват в околностите на големите чешки градове. А за да познават децата им своите корени и роден език, създават частно българско училище.

На откриването на юбилейната 2022/2023 учебна година

Разказвайки 75-годишната история на Българското средно училище “Д-р Петър Берон” в Прага, директорката Мария Носикова акцентира върху пионерското дело на някогашните родолюбиви българи. И макар сегашното училище да е разкрито през 1948 г. с решение на Министерството на народната просвета, наследниците му тачат именно тях като духовни първооснователи.

Мария Носикова

“Предстои ни да отбележим юбилея на училището с много мероприятия – разказва Мария Носикова пред Радио България. – Основното от тях е празничният концерт под мотото “75 години български дух, култура и просвета в сърцето на Европа”, който ще се състои на 31 март в голямата зала на градската библиотека в Прага. След това, от 16,00 ч. до 18,00 ч. на Староместкия площад в самото сърце на града ще има открита сцена, на която многото гостуващи състави – предимно от България, ще имат възможност да се изявят. На това място ще бъде разположен също великденският базар. И тъй като се очакват много българи и не само, бихме искали да покажем най-доброто, автентично и оригинално лице на страната ни.”

За да възкресят скъпи спомени от времето, прекарано в българското училище, за първи път хора от различни поколения ще се съберат на среща на бившите възпитаници. Двама от тях – Цветелинка Малчева и Иво Рашев, успяват да издирят близо 200 някогашни ученици и на всички тях изпращат покани. “Имаме потвърждение на повече от сто души и чакаме събитието с нетърпение”, казва директорката. И докато личните победи на всеки един от тях предстои да бъдат споделени, Мария Носикова насочва вниманието към постиженията на най-младите.

Много се гордеем с нашите спортисти, които са дошли тук, защото са приети в елитни хокейни отбори. Те също така са част от националния отбор по хокей на лед на България, а един от тях – Нино Томов, вече играе за Канада.

На снимката вдясно - Нино Томов

Гордеем се също с нашите деца, които след завършването на училище продължават образованието си както в български университети, така и в Чехия, в Германия. През м.г. много ни зарадваха наши ученици, приети в Карловия университет – един от най-елитните в Европа.”

Учениците от първи клас изнасят открит урок с добавена реалност на тема „Диви животни”

В момента българското училище в Прага посещават 130 ученици от първи до единайсти клас. След отлива заради пандемията от коронавирус и завръщането на много семейства в страната ни, училището се радва на засилен интерес. При това не само от български деца, но и с чужд произход – арменски, сирийски, руско-полски, украински.

Учениците от 8 и 10 клас на фотодокументалната изложба „Бунтът на духа – Основна сила по пътя към свободата“, посветена на Васил Левски, в Българския културен институт, гр. Прага

Гледаме към бъдещето и към предизвикателствата, които стоят пред нас”, казва тяхната директорка. И понеже водим разговора в навечерието на изборите, ето защо е от съществено значение, според нея, да бъдем активни граждани и да пробудим съзнанието си още в училище:

Изключително важно е всеки човек да има гражданска позиция, ако искаме наистина държавата ни да има бъдеще, да усещаме нормалността – изтъква Мария Носикова. – Ние живеем тук и правим осезателна разлика между това, което е в България, и това, което е в Чехия. И ако искаме нашата държава да върви напред, трябва не само да гласуваме, но и да заимстваме от добрия опит, който другите имат. Разликата е в икономическия стандарт, в доверието в институциите. Чехите често правят анкети, насочени към гражданското общество и една от тях представляваше допитване кои институции в страната се ползват с най-голямо доверие. На първо място те бяха посочили полицията, а на второ място – съда. Това обяснява много неща.”

Вижте още:

Снимки: БСУ “Д-р Петър Берон” - Прага


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Международният младежки фестивал „Арлекин“ в Рим събра талантливи деца от Италия и България

Второто издание на международния младежки фестивал „Арлекин“, създаден през 2010 година от акад. Хачо Бояджиев, събра отново талантливите деца на Италия и България. Тази година фестивалът, който се проведе на 9 и 10 март в българското посолство в..

публикувано на 11.03.24 в 13:55

За родолюбивата дейност на Ахмет Бала и българската общност в Албания

Когато тръгнете от север, от планинските райони на Гора и Голо Бърдо, и слезете до най-югоизточната точка на Албания с. Връбник, ще чуете българска реч . На някои от тези места, за жалост, хората не са успели да се научат да пишат и да четат на..

публикувано на 10.03.24 в 20:05
Старият град в Братислава

Българският културен съюз – сърцето и душата на общността ни в Братислава

Първите българи в Словакия идват в самото начало на ХХ век. Това са трудолюбиви зеленчукопроизводители, които се включват в селското стопанство на страната като сезонни работници . Не след дълго някои от тях решават да вземат със себе си и семействата..

публикувано на 09.03.24 в 21:18