Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Алфа рисърч”: Не е ясен победителят на изборите

Снимка: Алфа Рисърч

Паритет за първото и второто място на парламентарните избори в неделя отчита “Алфа рисърч”. Според Агенцията за маркетингови и социални проучвания резултатите на ГЕРБ-СДС (25,9%) и “Продължаваме промяната-Демократична България” (25,4%) са в рамките на статистическата грешка. Подобна е картината и за третото място, където ДПС събира одобрение от 13,8%, а “Възраждане” е с 13,6%. БСП остава на пета позиция с 8,2%, следвана от партия “Български възход”, която може да не преодолее бариерата от 4% за влизане в парламента.  

Очаква се избирателната активност да се доближи до тази на предходните избори на 2 октомври 2022 г. В допитването 39% от хората са казали, че със сигурност ще гласуват, докато 48% няма да отидат до урните, а 13% все още се колебаят.  

Проучването е направено между 25 и 29 март със собствени средства сред 1113 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриваме секции в 60 държави за изборите "2 в 1"

За изборите за български и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни, към този етап се планира да бъдат отворени секции в 60 държави, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви местата за..

публикувано на 22.04.24 в 15:08

"Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки" в Нов български университет

До 30 април във фоайето на софийския Нов български университет може да се разгледа изложбата "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки". Експозицията включва 16 пана със снимки и детски рисунки...

публикувано на 22.04.24 в 14:23
Божана Славкова

Българска поетеса спечели конкурса "Mili Dueli"

Божана Славкова спечели най-големия международен поетичен конкурс "Mili Dueli", като тя е първият български автор, спечелил голямата награда. В 9-тото издание на конкурса участваха 711 автори от 104 страни, като трима българи достигнаха финалните..

публикувано на 22.04.24 в 11:04