Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2023

България отново гласува!

Избираме 240 депутати, които ще съставят 49-ото Народно събрание на страната

Както и да живее българинът, идват избори... Точно в 7:00 часа днес започна изборният ден, в който за пети път в последните две години с гласа си трябва да формираме законодателния орган на държавата.

Повече от 6 милиона и половина българи имат право да упражнят гражданската си воля за по-доброто бъдеще на страната, според техните разбирания и убеждения. Това са всички български граждани, навършили 18 години, които не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода без значение от държавата, в която се намират. При провеждане на избори за народни представители нямат право да гласуват лицата със статут на постоянно пребиваващи в Република България, които не са български граждани.

От Централната избирателна комисия уточняват, че единственият документ, който дава право на гласуване в страната е валидна лична карта или зелен паспорт само за родените до 31.12.1931 г. и то по постоянен адрес. Изключение се прави за гражданите, които предварително са заявили желание да гласуват по настоящ адрес и за студенти с електронна студентска книжка, след представяне на подпечатано уверение от висшето училище, в което учат, удостоверяващо редовното им обучение за съответния семестър на настоящата учебна година. Не се допуска гласуване с международен или друг паспорт, шофьорска книжка или друг документ.

За доверието на избирателите се борят 4566 кандидат-депутати, представители на 15 партии и 7 коалиции. По традиция гласуването в България се провежда в общо 31 многомандатни избирателни района (МИР), обособени според областите в страната, всеки от които ще излъчи конкретен брой представители в бъдещия парламент, като минимумът е 4-ма. Изключение правят столицата София, която включва три многомандатни избирателни района и Пловдив - разделен на два МИР.

Промени тази години има. След множество дебати в 48-ото Народно събрание хартиената бюлетина отново беше върната и днес всеки избирател, включен в изборна секция с повече от 300 гласоподаватели, ще може да избира как да гласува – чрез машина или с хартиена бюлетина. Общо за страната избирателните секции са 11 818, като в 9 366 от тях са разположени и машини.

Само с хартиени бюлетини ще се гласува в секциите с до 300 избиратели, тези в лечебните заведения, в домовете за възрастни хора и други специализирани институции, както и на плавателните съдове под български флаг, в арестите и местата за изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“.

Гласуване може да става и с подвижна избирателна секция, при положение, че до 18 март е било подадено заявление за откриването на такава. На територията на всяка община се назначава най-малко една подвижна секционна избирателна комисия при наличие на подадено заявление до ЦИК от не по-малко от 10 избиратели до края на месец март. Допуска се гласуване с придружител само при невъзможност по здравословни причини гражданин сам да упражни правото си на вот. От ЦИК уточняват, че неграмотността не е такова условие.

За първи път се въвежда и видеонаблюдение в местата за гласуване, а след края на изборния ден ще бъде заснето и броенето на бюлетините.

По закон изборният ден продължава до 20:00 часа. Ако след този час пред изборната секция има избиратели, които не са гласували, те ще могат да го направят, но не по-късно от 21:00 часа.

87.7 милиона лева струва на България провеждането на днешните пети предсрочни парламентарни избори. Дали те ще са последни за тази година или ще допълнят поредица изборни дни - 4 април, 11 юли, 14 ноември 2021 г. и 2 октомври 2022 г., предстои да видим.

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00

Започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на 9 юни за европейски и български парламент. Крайният срок за подаването на заявления е 24 април. В..

публикувано на 15.04.24 в 07:00
Румен Радев

Румен Радев осъди ескалацията на напрежението в Близкия изток

Президентът Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия изток и осъжда ескалацията на напрежението, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Според него всички страни трябва да се въздържат от по-нататъшна употреба на..

публикувано на 14.04.24 в 14:14