Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Галъп: 0,4% разлика между първото и второто място на изборите

Снимка: Галъп интернешънъл

Победителят в изборите ще се реши тепърва с гласовете на вземащите решение в последния момент.  Ако предсрочните парламентарни избори бяха в последната десетдневка на март, резултатът щеше да е следният: "Продължаваме промяната"-"Демократична България" и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна подкрепа съответно с 26,9% и 26,5%. Това показва проучване, проведено от „Галъп интернешънъл болкан“ за Българското национално радио, показващо декларативните нагласи към края на кампанията. Изследването е проведено между 18 и 26 март 2023 г. сред 1004 души по метода „лице в лице“. Според резултатите от допитването ДПС и „Възраждане“ биха оспорвали третото място, съответно с 13,3% и 13%. На пето място е БСП със 7,2%. Да прескочат 4-процентната бариера ще се борят „Български възход“ с 3,5% и „Левицата“ с 3,3%. „Има такъв народ“ е с 3%.

40,1% са казали, че със сигурност ще гласуват – нива, близки до декларативната активност преди изборите през октомври 2022 г. 4,1% от заявяващите, че ще гласуват, твърдят, че биха предпочели „Не подкрепям никого“.

БНР подкасти:

Още от категорията

Тодор Тагарев

Кабинетът не обсъжда с президента военната помощ за Украйна

“ Наративът на Кремъл се приема доста благосклонно от значителна част от населението. Това обаче се променя и все повече българи подкрепят Украйна ”, заявява военният министър Тодор Тагарев в интервю за украинското издание “Киев Индипендънт”...

публикувано на 18.11.23 в 09:08

По съседски: Събития с балкански адрес

Гръцкият външен министър отиде в Газа, настоява за хуманитарен коридор Гръцкият външен министър Йоргос Герапетридис направи извънредно посещение в Газа с цел осигуряване на хуманитарен коридор. Той е разговарял с палестинското..

публикувано на 17.11.23 в 09:50

Парламентът отхвърли отпадането на дерогацията за внос на руски петрол

Народното събрание отхвърли предложението на ГЕРБ, подкрепено и от ДПС, за отпадане в тридневен срок на дерогацията за внос на руски петрол в България. В знак на протест народните представители от парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС напуснаха пленарната..

публикувано на 16.11.23 в 16:04