Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Галъп: 0,4% разлика между първото и второто място на изборите

Снимка: Галъп интернешънъл

Победителят в изборите ще се реши тепърва с гласовете на вземащите решение в последния момент.  Ако предсрочните парламентарни избори бяха в последната десетдневка на март, резултатът щеше да е следният: "Продължаваме промяната"-"Демократична България" и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна подкрепа съответно с 26,9% и 26,5%. Това показва проучване, проведено от „Галъп интернешънъл болкан“ за Българското национално радио, показващо декларативните нагласи към края на кампанията. Изследването е проведено между 18 и 26 март 2023 г. сред 1004 души по метода „лице в лице“. Според резултатите от допитването ДПС и „Възраждане“ биха оспорвали третото място, съответно с 13,3% и 13%. На пето място е БСП със 7,2%. Да прескочат 4-процентната бариера ще се борят „Български възход“ с 3,5% и „Левицата“ с 3,3%. „Има такъв народ“ е с 3%.

40,1% са казали, че със сигурност ще гласуват – нива, близки до декларативната активност преди изборите през октомври 2022 г. 4,1% от заявяващите, че ще гласуват, твърдят, че биха предпочели „Не подкрепям никого“.

БНР подкасти:

Още от категорията

Парламентът обсъжда дали да отпадне дерогацията за руския петрол

Днес парламентът ще обсъди на първо четене два законопроекта за промени на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Техни вносители са ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Проектът, внесен..

публикувано на 16.11.23 в 07:35

Народното събрание гласува вот на недоверие към правителството

Днес депутатите ще гласуват по внесения от БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" втори вот на недоверие към правителството на Николай Денков, за несправяне в сектор "Национална сигурност и отбрана". Политиката за отбрана и сигурност е сред..

публикувано на 16.11.23 в 07:00
Тодор Тагарев

Политиката за отбрана и сигурност е сред причините за вота на недоверие към правителството

Голяма част от проблемите в областта на отбраната са комплексни и изискват комплексни решения. През февруари ще представим цялостната политика на кабинета в Бяла книга за отбраната, заяви в парламента министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на..

публикувано на 15.11.23 в 12:41