Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Фернандо Гранде-Марласка: България е подготвена за Шенген

Снимка: Посолство от Испания в България

България е достатъчно добре подготвена и има пълната подкрепа на Испания за присъединяването й като пълноправен член на Шенгенското пространство. Toва заяви министърът на вътрешните работи на Испания Фернандо Гранде-Марласка, който е на посещение в София. Българският му колега Иван Демерджиев отбеляза, че това е първа среща на такова ниво след 2012 г. Той каза също, че Испания има сериозни успехи в борбата с пътния травматизъм и е договорено да се проведат срещи на експертно ниво, за да се възползва страната ни от испанския опит. Двамата са обсъдили още борбата с организираната престъпност и нелегалната миграция. Демерджиев е изразил подкрепата на България за приоритетите на Испания по време на предстоящото председателство на ЕС от средата на 2023 г.


Още от категорията

Започва преброяване на населението в Албания

От 18 септември в Албания започва преброяване на населението, което ще продължи шест седмици. Въпросникът съдържа около 100 въпроса и само три от тях, свързани с вярата, етническата принадлежност и религията, не са задължителни. Преброяването е..

публикувано на 18.09.23 в 06:50

Необходим е координационен център на НАТО за Черно море

На конференцията на Военния комитет на НАТО в Осло началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов е поставил въпроса за необходимостта от създаване на координационен център на Алианса за Черно море и е потвърдил готовността на страната ни да бъде негов..

публикувано на 17.09.23 в 17:05

Вицепрезидентът смята, че премиерът трябва да подаде оставка

“ Това да наречеш производителите на зърно в България зърнари и да ги определиш като терористична организация е за оставка ”, заяви пред БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова. Думите й се отнасят до вчерашното изявление на премиера Николай Денков, в което..

публикувано на 17.09.23 в 16:00