Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Гърция е решена да завърши граничната ограда към Турция по река Марица


Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че оградата на границата с Турция по протежението на р. Марица (Еврос) ще се доизгради, независимо дали това ще стане с европейски пари или не, предаде АНА-МПА. След като насрочи извънредни парламентарни избори на 21 май, Мицотакис е на предизборна обиколка в област Източна Македония и Тракия. Той изтъкна, че преди 4 години е обещал икономиката да се върне към динамиката на растежа. "Днес Гърция е шампион по растеж в Европа, през 2022 г. имахме 6% ръст", каза Мицотакис. Социологическите проучвания след трагичната влакова катастрофа в Темпе показаха спад в подкрепата за управляващата `Нова демокрация` с 3%, но партията запазва преднина пред опозицията.

Хърватският премиер изрази готовност да реши граничния спор със Словения

Андрей Пленкович и Роберт Голоб

Хърватският премиер Андрей Пленкович каза, че е готов да реши спора за сухопътната и морската граница на Хърватия със Словения, предаде БТА. На съвместна пресконференция в Бърдо край Кран словенският премиер Роберт Голоб посочи, че няма да се откаже от решението на арбитража в Хага преди 6 години, което присъди 80% от Пиранския залив на Любляна. Хърватия продължава да не признава решението и хърватските власти редовно глобяват словенските рибари, които се обърнаха към Европейския съд  в Страсбург. Словенските власти, също редовно глобяват хърватските рибари в залива. Голоб и Пленкович са обсъдили подписването на споразумение за енергийна солидарност, сътрудничеството в АЕЦ "Кръшко" и разширяването на доставките за Европа през терминала за втечнен газ на остров Кърк.

Румъния и Полша изграждат стратегическо партньорство

Клаус Йоханис и Матеуш Моравецки

На общо правителствено заседание в Букурещ, Румъния и Полша решиха да обсъдят заедно с Еврокомисията чпроследимостта на износа от Украйнач, за да се предотвратят щетите за фермерите от "спекулата". Близките връзки с Полша в сигурността и отбраната трябва да бъдат съчетани с икономическо сътрудничество в рамките на потенциала, който предлагат двете икономики, заяви румънският президент Клаус Йоханис след среща с полския премиер Матеуш Моравецки. Двустранната търговия през 2022 г. е достигнала рекордните почти 11 млрд. евро, отчете премиерът Николае Чука. При обсъждането на сигурността в Източното крило на НАТО и Черноморския регион е изразена подкрепа за съвместните проекти "РейлТуСий" и "Виа Карпатия" по инициативата "Три морета", предава AGERPRES.

Повишават пътните такси в Сърбия


Пътната такса в Сърбия поскъпва от 1 април с 14%. След края на март цената за преминаването по шосето Белград - Прешево към Северна Македония и Гърция за леки коли ще е 1690 сръбски динара (около 14 евро). От Белград до Цариброд на българската граница ще се плащат – 1490 динара (12,5 евро). Ползването на пътя от Прешево до Цариброд  ще е  1180 динара (10 евро). От Белград до Шид към Хърватия таксата е 480 динара (4 евро). От Белград до Суботица към границата с Унгария ще се стига срещу 720 динара (6 евро).  От столицата до централния сръбски град Чачак пътят ще коства 530 динара (4,5 евро). За ползващите електронната пътна такса (ENP) има намаление от 6% по обновените цени, предаде Tanjug.

Македонският премиер пита, защо не може да се гледа МРТ в България


Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски ще се срещне с директора на държавната телевизия МРТ и отговорни институции. Той поиска разяснение защо националната телевизионна  програма не може да се излъчва извън страната. По думите му договорът между Българската национална телевизия – БНТ, и МРТ е подписан така, че програмите на двете телевизии да могат да се излъчват безплатно на територията на съседната държава. Но по договора на МРТ за транслиране доставчикът на услугата не позволява безплатно изтегляне на сигнала от оператори в други държави. Проблемът е създаден още преди време, уточни Ковачевски. Той заяви, че ще пита и българската страна защо програмата на МРТ не се излъчва в България, а каналът за българите в чужбина БНТ4 се излъчва в Северна Македония, предава БГНЕС. 

Съставил: Иво Иванов

Снимки: apnews.com, БTA, Klaus Iohannis/ tweeter, Tanjug, ssnm.org.mk
По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

Още от категорията

Парламентът разглежда отказа на Мария Габриел да състави кабинет

На извънредно заседание днес Народното събрание ще гласува заявлението на Мария Габриел, с което тя оттегли кандидатурата си от ГЕРБ за министър-председател на ротационното правителство и в което заявява, че няма да предлага състав и структура на..

публикувано на 26.03.24 в 07:05

Мария Габриел официално оттегли кандидатурата си за премиер

Мария Габриел внесе заявление в деловодството на Народното събрание, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерски съвет. В съобщение от пресцентъра на ГЕРБ се посочва, че с..

публикувано на 25.03.24 в 10:47
Делян Пеевски

ДПС няма да подкрепи правителство с мандата на ПП-ДБ

"Този парламент е изчерпан. Без ГЕРБ-СДС не може да има правителство", така коментира във Фейсбук председателят на ДПС Делян Пеевски новината за оттеглянето на кандидатурата на Мария Габриел за премиерския пост. "Днес научихме от изявлението на..

публикувано на 24.03.24 в 16:55