Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Честваме 147 години от началото на Априлското въстание

Паметник на Георги Бенковски в Копривщица
Снимка: БГНЕС

Вечна памет на героите от априлската епопея, които доказаха на света, че българите заслужават свободата си, написа президентът Румен Радев във Фейсбук по повод 147 години от избухването на Априлското въстание.

"Преди 147 години на днешната дата гръмва първата пушка на Априлското въстание. Априлци остават завинаги пример за саможертвеност и просветен патриотизъм", допълва Радев.

С различни прояви въстанието от 1876 г. се чества в цялата страна. Борбата започва на 20 април в Копривщица. Със своята храброст и саможертва въстаниците привличат вниманието на Европа към Българския въпрос в Османската империя и прокарват пътя на освобождението.

Още от категорията

Прославяме мощите на Свети Патриарх Евтимий Търновски

Мощите на Свети Патриарх Евтимий Търновски - последен предстоятел на българската църква преди падането на страната ни под османско владичество през XIV век, са изложени за поклонение в Бачковския манастир. Поводът е решението на Светия синод да впише в..

публикувано на 22.10.23 в 10:31
Оцелелите герои от Парашутната дружина на парад в София през 1945 г. след завръщането от фронта.

Почетоха паметта на загиналите български военни на Стражин и Страцин

Край Страцин в източния дял на Северна Македония бе отбелязана 79-ата годишнина от участието на България в заключителния етап на Втората световна война. За първи път заупокойната молитва за загиналите български воини в битките при Стражин и Страцин..

публикувано на 21.10.23 в 12:35

Почитаме небесния покровител на България Свети Иван Рилски

На 19 октомври Българската православна църква почита паметта на Свети Иван (Йоан) Рилски Чудотворец (876-946 г.). Иван Рилски е български духовник, най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на..

публикувано на 19.10.23 в 05:25