Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Честваме 147 години от началото на Априлското въстание

Паметник на Георги Бенковски в Копривщица
Снимка: БГНЕС

Вечна памет на героите от априлската епопея, които доказаха на света, че българите заслужават свободата си, написа президентът Румен Радев във Фейсбук по повод 147 години от избухването на Априлското въстание.

"Преди 147 години на днешната дата гръмва първата пушка на Априлското въстание. Априлци остават завинаги пример за саможертвеност и просветен патриотизъм", допълва Радев.

С различни прояви въстанието от 1876 г. се чества в цялата страна. Борбата започва на 20 април в Копривщица. Със своята храброст и саможертва въстаниците привличат вниманието на Европа към Българския въпрос в Османската империя и прокарват пътя на освобождението.

Още от категорията

Църквата чества паметта на Свети Йоан Златоуст

На днешния ден почитаме Свети Йоан Златоуст – един от най-видните отци и учители на Църквата.   Свети Йоан е роден в Антиохия, Сирия, през 347 г. След като завършил обучението си в Атина, се завърнал в родния си град. Най-напред живял като подвижник в..

публикувано на 13.11.23 в 09:39

Имало е рицари и вампири в средновековната крепост край с. Храстово

Останки от две църкви, скелет, затрупан с нахвърляни камъни срещу вампирясване, множество метални пластини от рицарски доспехи на византийски аристократ, оловна ампула – това са само част от предметите, изненадали наскоро археолозите, които проучват..

публикувано на 12.11.23 в 11:15

Изложба за враговете и приятелите на България във Военноморския музей във Варна

На сложния пъзел на военните и политическите взаимоотношения между България и трите държави, изиграли ключова роля в историята на Третата българска държава (1878-1946) – Турция, Русия и Германия – е посветена изложба, подготвена от Националния..

публикувано на 12.11.23 в 09:10