Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Предстои трансформация на летище София

До края на 2025 г. ще бъдат инвестирани 40 млн. лв.

Снимка: Летище София

Предстои пълно обновяване на Терминал 2 на летище София, който ще поеме трафика от близо 70-годишния Терминал 1, съобщиха от столичния аеропорт. Стратегията на трансформацията предвижда доставка на напълно нова система за управление на багажите, както и удвояване на капацитета на гишетата за регистрация за полет, пълно преустройство на зоните за проверка на ръчен багаж и граничен контрол, напълно нова безмитна търговска зона на площ от почти 2000 кв. м., революционно нова концепция за заведения за хранене, монтаж на допълнителни ръкави за качване в самолетите и редица други подобрения. До 2030 г. ще бъде построен и напълно новият Терминал 3, който да предложи удобство и комфорт на пътниците, допълват от летището.

„Обновеното летище ще даде друго лице на града ни и ще отговаря като инфраструктура, инсталации и технологии на съвременните критерии за качество и устойчивост“ – казва арх. Цветан Петров, управител на българската архитектурно-инженерна компания ИПА, която е проектант на реконструкцията. Автори на концептуалния дизайн на терминала са специалистите от френското архитектурно бюро 1PAX с международен опит в проектирането на летища, а консултантите са от EGIS Avia - глобален лидер в дизайна и инженеринга на летища и авиационна инфраструктура.

„Правим важна стъпка напред за трансформацията на Терминал 2. Сградата има потенциал, който ще ни позволи да подобрим удобствата за клиентите ни, но също и да сме по-ефективни в операциите с грижа за природата“ , обяснява Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на летището при подписване на договора с проектанта на реконструкцията.

Вижте още:

Съставил: Венета Николова


Още от категорията

БНБ и банките работят България да е готова за еврото

За Деня на банкера, 6 декември, управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев поздрави всички работещи в трезорите. „Банковият сектор продължава да е в много силна кондиция и е основен фактор за осъществяването на най-важните приоритети..

публикувано на 06.12.23 в 10:40

Няма риск да останем без гориво, ако “Лукойл” напусне страната

Няма риск страната ни да остане без гориво, заяви финансовият министър Асен Василев по повод съобщението на “Лукойл”, че обмисля да продаде бизнеса си в България. На сайта си компанията пояснява, че “ преразглеждането на стратегията е следствие от..

публикувано на 05.12.23 в 14:48

"Лукойл“ съобщи, че търси купувач за своя бизнес в България

"Лукойл“ започна да преразглежда стратегията си за активите в България, включително да разглежда възможността за продажба на бизнеса, съобщиха от компанията. "С оглед на значителните промени в условията на работа на предприятията, Групата Лукойл в..

публикувано на 05.12.23 в 14:41