Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За църковния празник на Св. Св. Кирил и Методий

Творби на ученици от "Тревненска школа" - на изложба в Женева

Снимка: Велина Махлебашиева, БНР

На 11 май, когато православната ни църква почита светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, покровители на Европа, в Женева ще бъде открита изложбата „Традиционно българско изкуство“ с творби на ученици от Националната гимназия за приложни изкуства “Тревненска школа”, информира Българо-швейцарската асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица“. 


Откриването на изложбата е на 11 май 2023 г. от 19:00 часа в сградата на Световната организация по интелектуална собственост - WIPO, на адрес: New Building Lobby, 34 Chemin des Colombettes, Genève. Необходимо е да се потвърди присъствие на откриването - до 8 май 2023 г., на e- mail: info@mission-bulgarie.ch. Организатор е Асоциацията за българско образование, култура и традиции „Д-р Ст. Григоров“ със съдействието на Постоянното представителство на Република България към Службата на ООН и други международни организации в Женева.

Мисията на Националната гимназия за приложни изкуства в Трявна е да съхранява традициите на Тревненската възрожденска иконописна и дърворезбарска школа, като дава професионална подготовка на ученици от цялата страна в три специалности – „Художествена дърворезба“, „Иконопис“ и „Интериорен дизайн“. Творби на ученици на гимназията са представяни в цяла България, във Великобритания, Белгия, Полша, Чехия, Гърция и други държави. НГПИ „Тревненска школа“ е част от Международната мрежа на асоциираните училища към ЮНЕСКО, носител е на множество национални и международни признания. 

Снимки: В.Мехлебашиева, И.Съйкова, архив на О.Миндов, асоциация "Канатица"

По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:

Още от категорията

Дни на българското документално кино се провеждат в Босилеград

Начало на петдневния кино маратон беше дадено с филма „Моралът е доброто“ на Веселин Диманов, който спечели наградата на Българските филмови дейци “Васил Гендов” за най-добър дебют на документален филм за 2023 г.  Киноразказът за живота и..

публикувано на 09.06.23 в 12:36

Деца от две български училища представиха свои филми във Висбаден

Филмите Touch (автори: 3.ж клас от 81 СУ “Виктор Юго” в София) и Торнадо (автори: група ученици от ОбУ “Неофит Рилски”, с. Дерманци) представиха България на годишния фестивал на програмата „Киното, сто години младост“ в германския град..

публикувано на 08.06.23 в 17:50
Снимка: Югозападен университет

Директори на български училища от Европа се събраха в Благоевград

Утвърждаването на българистиката в чужбина и преподаването на български фолклор в неделните училища зад граница са на фокус в провеждащия се обучителен семинар в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Поканата е била отправена към директорите на..

публикувано на 08.06.23 в 14:46