Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За църковния празник на Св. Св. Кирил и Методий

Творби на ученици от "Тревненска школа" - на изложба в Женева

Снимка: Велина Махлебашиева, БНР

На 11 май, когато православната ни църква почита светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий, покровители на Европа, в Женева ще бъде открита изложбата „Традиционно българско изкуство“ с творби на ученици от Националната гимназия за приложни изкуства “Тревненска школа”, информира Българо-швейцарската асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица“. 


Откриването на изложбата е на 11 май 2023 г. от 19:00 часа в сградата на Световната организация по интелектуална собственост - WIPO, на адрес: New Building Lobby, 34 Chemin des Colombettes, Genève. Необходимо е да се потвърди присъствие на откриването - до 8 май 2023 г., на e- mail: info@mission-bulgarie.ch. Организатор е Асоциацията за българско образование, култура и традиции „Д-р Ст. Григоров“ със съдействието на Постоянното представителство на Република България към Службата на ООН и други международни организации в Женева.

Мисията на Националната гимназия за приложни изкуства в Трявна е да съхранява традициите на Тревненската възрожденска иконописна и дърворезбарска школа, като дава професионална подготовка на ученици от цялата страна в три специалности – „Художествена дърворезба“, „Иконопис“ и „Интериорен дизайн“. Творби на ученици на гимназията са представяни в цяла България, във Великобритания, Белгия, Полша, Чехия, Гърция и други държави. НГПИ „Тревненска школа“ е част от Международната мрежа на асоциираните училища към ЮНЕСКО, носител е на множество национални и международни признания. 

Снимки: В.Мехлебашиева, И.Съйкова, архив на О.Миндов, асоциация "Канатица"

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Росен Плевнелиев (вдясно)

Президентът Росен Плевнелиев сред лекторите на Bulgaria Wants You в Берлин

С видео на чужденци, избрали да живеят в страната ни, започна днешният кариерен форум за българи в чужбина “Кариера и живот – защо в България?“, който се провежда в Берлин.  “ Живеем в 21-ви век и има много мостове и начини, с които да бъдеш близо..

публикувано на 13.04.24 в 15:49

Пианистката Диляна Христова – заслужено влюбена в живота

Чаша черно кафе, купичка малини и шоколад, комбинирани с гледка, която спира дъха. Звучи успокояващо и мечтано, нали? Пианистката Диляна Христова от години търси и намира подобни места както у нас, така и в чужбина, в които е в мир със себе си, може да..

публикувано на 13.04.24 в 09:10

"Вити Гайтани" представят фолклорен спектакъл в Монреал

Клуб за народни танци "Вити Гайтани" ще представи днес от 19.00 ч. местно време в Монреал, Канада, танцовия спектакъл „Да съхраним българското“. Събитието, което ще се проведе на адрес 1191 rue Sauvé, Montréal, QC, H2C1Z8 , се организира със..

публикувано на 13.04.24 в 07:10