Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Свети Георги – светецът, който побеждава и вдъхновява с вярата си

Византийска православна икона на св. Георги, ХІV в., Константинопол
Снимка: архив

След прекрасните пролетни християнски празници Лазаровден, Цветница и Светлото Възкресение Христово идва ред и на Гергьовден, когато църквата отбелязва деня на един от първите си мъченици. Младият Георги постъпва на служба в армията, където се проявява като добър войник и бързо се издига във военната йерархия до личната гвардия на император Диоклециан. През 303 г. владетелят издава едикт за преследване на християните в цялата Римска империя, а на Георги е заповядано да участва в преследванията. Вместо това смелият войн разкрива, че е християнин и критикува решението на императора. Страданията, в името на християнската вяра, които св. Великомъченик Георги понесъл, били особено тежки, които за днешните християни изглеждат непосилни. По време на мъченията, той чудодейно оцелявал, което накарало мнозина да повярват в Христа, а други публично обявявали без страх, че са християни. Следвайки примера на Спасителя, който побеждава смъртта и страданията, така и св. Георги приема мъченичеството в името на Спасението. За да пречупят вярата му, го накарали да възкреси отдавна погребан мъртвец и светецът с молитвите си успял да върне умрелия към живота. При вида на чудното възкресение, присъстващите повярвали и се обърнали към Бога, но били убити веднага, а Георги продължил да върши чудеса и да осветява с вярата си хората около него. Накрая самият Христос му се явил и утешавайки го, поставил венец на главата му, с обещание да царува заедно с него в Небесното царство.

Според житието, св. Георги е посечен на 23 април. Тази дата е отбелязвана от Православната църква в България до 1916 г., но с въвеждането на Григорианския календар се измества на 6 май. През 1967г. Св. Синод решава неподвижните празници да се честват на датите, определени в богослужебните минеи и между 1969-76 датата отново е 23 април. От 1977 г. насам денят официално се отбелязва на 6 май.

Вижте още:

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:

Още от категорията

Димитър Кенаров

За своята носталгия по удобствата на комунизма разказват героите на Димитър Кенаров

"При Тодор Живков се живееше по-добре – казва ми възрастен мъж (от ромски произход), когото заговарям наулицата; мнозина споделят неговата носталгия понякогашния комунистически диктатор. Тогава нямахме права, но имахме работа. Сега имаме права,ама със..

публикувано на 10.11.23 в 14:20
Подписването на Ньойския мирен договор, 1919 г.

8 ноември напомня болката от миналото за българите в Сърбия

Във времена на военни конфликти, разделени семейства, разрушени домове и неясно бъдеще днес отново се връщаме назад в миналото, за да помним. Точно преди 104 години, след края на Първата световна война, по силата на Ньойския мирен договор от 1919 г.,..

публикувано на 08.11.23 в 06:10

Св. Архангел Михаил – покровител на воините на справедливостта

Един от най-тачените есенни неподвижни християнски празници е Архангеловден, посветен на свети Архангел Михаил и архангелите Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил и Варахиил. В православната традиция отбелязваме техния ден на 8 ноември,..

публикувано на 08.11.23 в 04:35