Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Националният исторически музей навърши 50 години

Вълнуващо пътешествие във времето предлага изложбата „50 от 50“

Снимка: Национален исторически музей

Половинвековен юбилей отбелязва Националният исторически музей. По този повод, в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова и много официални гости, беше открита специална изложба под надслов „50 от 50“. Експозицията насочва вниманието към знакови събития, свързани с всяка една година от съществуването на НИМ.

Историческият музей е най-голямата музейна институция в България. Основан е на 5 май 1973 г. с разпореждане на тогавашния Министерски съвет. За пръв директор през 1974 е обявен проф. Страшимир Димитров през 1974 г. Малко след това започват назначенията на служителите и изграждането на голям музеен комплекс с идеята той непрекъснато да се обогатява.


„Праисторическо изкуство в българските земи” е първата изложба, организирана от  музейните работници на 5 май 1975 г. През 1979 г. Историческият музей вече има свой дом - два етажа в сградата на Съдебната палата в центъра на столицата. Малко по-късно, през 1983 г, са готови и кабинетите, фондовите и техническите помещения, а през март 1984 г. е открита и самата историческа експозиция. Обектив