Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Модерното изкуство на Черна гора се представя в София

Домакин е галерия "Мисията" в София

| обновено на 16.05.23 в 23:17
14
Снимка: culture-mfa.bg

Сборна изложба „Фрагменти от модерното изкуство в Черна гора от колекцията на Националния музей на Черна гора” гостува в България за първи път. Инициативата е на Държавния културен институт към министъра на външните работи и със съдействието на Българското посолство в Подгорица.


„Фрагменти от модерното изкуство в Черна гора от колекцията на Националния музей на Черна гора” представя живопис и пластики от артисти, играещи важна роля за развитието на черногорското изобразително изкуство в края на XIX и началото на XX век - Илия Шобаич, Перо Почек, Шпиро Боцарич, Петър Любарда, Мило Милунович, Милош Вушкович, Бранко Филипович Фило, Никола Вуйошевич, Александър Приич, Даница Даня Джурович, Миодраг Дадо Джурич, Войо Станич, Томо Павичевич, Ристо Стийович, Драго Джурович, Лука Томович, Крсто Андрияшевич.


Откриването на изложбата в София се състоя на 16 май вечерта в галерия „Мисията“, на ул. „Алфред Нобел“ 2. Специален гост беше Даниела Джурович, председател на Парламента на Черна гора, която е на посещение у нас. Приветствия към гостите направиха още външният ни министър Иван Кондов и Снежана Йовева-Димитрова, директор на Държавния културен институт към министъра на външните работи


Повече снимки от откриването на изложбата можете да видите в галерията ни под публикацията. 

Експозицията с фрагменти от модерното изкуство на Черна гора може да бъде разгледана до 16 юни 2023 г. 

Снимки: culture-mfa.bg и Красимир Мартинов 

По публикацията работи: Красимир Мартинов

Още от категорията

Никола Кацарски

Творба на българско дете ще бъде изпратена в Космоса

Рисунка на 12-годишния Никола Кацарски от Плевен ще полети в Космоса. Авторът й е сред победителите в международния конкурс на Европейската космическа асоциация “Моето любимо място на планетата Земя”. Целта на конкурса е детските творби да напомнят..

публикувано на 22.10.23 в 16:20

Хилядолетен кръст – енколпион бе открит в античната крепост Алмус край Лом

Кръст-енколпион излезе наяве при археологически проучвания на античната крепост Алмус в крайдунавския град Лом. Кръстът е на около 1100 години и е бил изработен при управлението на цар Симеон Велики от (от 893 до 927 г.), смята ръководителят на..

публикувано на 22.10.23 в 10:05

Испанският филм „Една любов“ е победител във фестивала "Синелибри“

Испанската 140-минутна драма "Една любов“ спечели голямата награда за майсторска киноадаптация на литературен роман в конкурса за пълнометражен игрален филм на фестивала "Синелибри “ . Избора бе обявен от председателят на журито Уилям Болдуин ...

публикувано на 21.10.23 в 09:11