Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Модерното изкуство на Черна гора се представя в София

Домакин е галерия "Мисията" в София

| обновено на 16.05.23 в 23:17
14
Снимка: culture-mfa.bg

Сборна изложба „Фрагменти от модерното изкуство в Черна гора от колекцията на Националния музей на Черна гора” гостува в България за първи път. Инициативата е на Държавния културен институт към министъра на външните работи и със съдействието на Българското посолство в Подгорица.


„Фрагменти от модерното изкуство в Черна гора от колекцията на Националния музей на Черна гора” представя живопис и пластики от артисти, играещи важна роля за развитието на черногорското изобразително изкуство в края на XIX и началото на XX век - Илия Шобаич, Перо Почек, Шпиро Боцарич, Петър Любарда, Мило Милунович, Милош Вушкович, Бранко Филипович Фило, Никола Вуйошевич, Александър Приич, Даница Даня Джурович, Миодраг Дадо Джурич, Войо Станич, Томо Павичевич, Ристо Стийович, Драго Джурович, Лука Томович, Крсто Андрияшевич.


Откриването на изложбата в София се състоя на 16 май вечерта в галерия „Мисията“, на ул. „Алфред Нобел“ 2. Специален гост беше Даниела Джурович, председател на Парламента на Черна гора, която е на посещение у нас. Приветствия към гостите направиха още външният ни министър Иван Кондов и Снежана Йовева-Димитрова, директор на Държавния културен институт към министъра на външните работи


Повече снимки от откриването на изложбата можете да видите в галерията ни под публикацията. 

Експозицията с фрагменти от модерното изкуство на Черна гора може да бъде разгледана до 16 юни 2023 г. 

Снимки: culture-mfa.bg и Красимир Мартинов 

По публикацията работи: Красимир Мартинов

Още от категорията

Българската и македонската национални опери започват сътрудничество

Националните опера и балет на България и Северна Македония започват дългосрочно сътрудничество след подписването на меморандум, съобщиха от Софийската опера и балет .   На среща в София, директорите на двете институции – Пламен Карталов и Васо Ристов,..

публикувано на 16.11.23 в 14:45

Български режисьор и продуцент в Лос Анжелис представи своя филм пред Американската филмова академия

Членовете на филмовата академия в САЩ гледаха филма „Límite” на българския режисьор Георги Николас. Прожекцията се осъществи в рамките на кампанията на лентата за наградите „Оскар”, съобщи Генералното консулство на България в Лос Анджелис във Фейсбук. На..

публикувано на 16.11.23 в 10:57

Официални чествания на 110-ата годишнина на Съюза на българските писатели

София е домакин на юбилейни събития, свързани със 110-ата годишнина на Съюза на българските писатели – най-старата писателска организация в Европа . Тържествените чествания са под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Съюзът..

публикувано на 15.11.23 в 07:05