Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Модерното изкуство на Черна гора се представя в София

Домакин е галерия "Мисията" в София

| обновено на 16.05.23 в 23:17
14
Снимка: culture-mfa.bg

Сборна изложба „Фрагменти от модерното изкуство в Черна гора от колекцията на Националния музей на Черна гора” гостува в България за първи път. Инициативата е на Държавния културен институт към министъра на външните работи и със съдействието на Българското посолство в Подгорица.


„Фрагменти от модерното изкуство в Черна гора от колекцията на Националния музей на Черна гора” представя живопис и пластики от артисти, играещи важна роля за развитието на черногорското изобразително изкуство в края на XIX и началото на XX век - Илия Шобаич, Перо Почек, Шпиро Боцарич, Петър Любарда, Мило Милунович, Милош Вушкович, Бранко Филипович Фило, Никола Вуйошевич, Александър Приич, Даница Даня Джурович, Миодраг Дадо Джурич, Войо Станич, Томо Павичевич, Ристо Стийович, Драго Джурович, Лука Томович, Крсто Андрияшевич.


Откриването на изложбата в София се състоя на 16 май вечерта в галерия „Мисията“, на ул. „Алфред Нобел“ 2. Специален гост беше Даниела Джурович, председател на Парламента на Черна гора, която е на посещение у нас. Приветствия към гостите направиха още външният ни министър Иван Кондов и Снежана Йовева-Димитрова, директор на Държавния културен институт към министъра на външните работи


Повече снимки от откриването на изложбата можете да видите в галерията ни под публикацията. 

Експозицията с фрагменти от модерното изкуство на Черна гора може да бъде разгледана до 16 юни 2023 г. 

Снимки: culture-mfa.bg и Красимир Мартинов 

По публикацията работи: Красимир Мартинов

Още от категорията

Може ли старините на Сердика да станат световно културно наследство под защитата на ЮНЕСКО

Многолика и красива е архитектурата в българската столица. Еклектиката на централната градска част на София включва буржоазен център – от Орлов мост до Царския дворец, сталински барок в триъгълника на властта – между Министерския съвет, Парламента и..

публикувано на 04.11.23 в 10:15

Отличават над 50 културни дейци за приноса им към българската култура

Министърът на културата Кръстю Кръстев ще отличи с почетни награди "Златен век“ и грамоти над 50 културни творци и дейци - за постигнати високи творчески резултати или принос в развитието и популяризирането на българската култура. Официалната церемония по..

публикувано на 03.11.23 в 07:10

В София представят карикатурите от времето на соца

"От вестника до музея“ - под това заглавие се открива изложба, представяща български карикатури, създадени през времето на социализма - от 1944 г. до 1989 г. Тя може да бъде видяна от 2 ноември до 31 март в Музея на изкуството от периода на социализма към..

публикувано на 02.11.23 в 07:20