Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Финансират две нови програми за българските неделни училища в чужбина

Снимка: Facebook/@bulgarianschoolireland

Две нови национални програми за българските училища в чужбина обявиха от Министерството на образованието и науката на заседание на Комисията по политиките за българите извън страната, на което беше разгледан бюджетът, внесен от правителството.

Програмата “Неразказаните истории на българите“ е свързана с извънкласните дейности на българските неделни училища зад граница и оживяването на родовата им памет, включително търсене на български следи в чуждите държави. За нея е предвидено финансиране в размер на 500 000 лв.

Другата нова програма - “България - образователни маршрути“ - е свързана с възможността децата и учителите от българските неделни училища да могат да дойдат в България, а след като стъпят на българска земя, да могат да изберат своите маршрути и обекти, свързани с родната природа, история, археология, занаяти, фолклор, така че да могат да придобият знания за България. За тази програма са предвидени близо 14,5 млн. лв., уточни служебният министър на образованието Сашо Пенов.

Средствата за вече действащата програма “Роден език и култура зад граница“ са завишени с 800 000 лева, стана ясно още на заседанието на комисията.

Министърът на външните работи Иван Кондов информира народните представители, че в бюджета за 2023 година са предвидени 800 000 лева, които ще бъдат изцяло за работа с българската общност в Северна Македония.

Снимка: архив

Още от категорията

Изнесени консулски дни в Антланта

На 13 и 14 октомври консулската служба към българското посолство във Вашингтон ще проведе изнесени консулски дни в Атланта. Дните се организират по молба на голям брой наши сънародници от района на щата Джорджия, съобщават от посолството на България в..

публикувано на 29.09.23 в 00:06

Лондонски съд предяви обвинения към петима българи за шпионаж в полза на Русия

Петимата българи, уличени във Великобритания в заговор за шпионаж в полза на Русия, остават в затвора.   Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова днес бяха обвинени в конспирация за шпионаж, наблюдение на хора и..

публикувано на 26.09.23 в 15:23

България отпуска поредна финансова помощ за район Тараклия в Молдова

Споразумение за отпускане на около 1,5 млн. лева (14,5 млн. леи) от България за нуждите на район Тараклия беше подписано в Българското посолство в столицата на Молдова от посланик Мая Добрева и председателя на район Тараклия Иван Паслар.  "Финансовата..

публикувано на 25.09.23 в 15:20