Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Една българка пренася духа на родината в Тайланд

Снимка: личен архив

Сънародничката ни Деяна Минчева Викторсон вече 13 години представя пред жители на остров Пукет, в Тайланд, българските традиции, обичаи, култура, история и кухня. На Пукет Деяна е известна не само сред българите, но и като член на Международния женски клуб. В Деня на националностите, който се провежда в Британското международно училище в Пукет през юни, Деяна всяка година облича кюстендилска носия и заплита в плитките си косите на своята баба, които е запазила.

Деяна е родена в София и завършва Художествената академия, специалност текстил. Работила е в криптата на храма "Св. Александър Невски" и усвоява иконописна техника, като рисува икони по православния канон. За празнични благотворителни базари, на които се събират хора от различни националности на остров Пукет, Деяна приготвя традиционна българска баница и кисело мляко, а също и лозови сарми. "Баницата е абсолютен хит сред жителите на Пукет, а чужденци на острова са ми казвали, че не са яли по-вкусно кисело мляко от българското", казва сънародничката ни.

Въпреки че нейното семейство пребивава основно в чужбина, а съпругът ѝ е швед, Деяна е научила сина си Виктор на всички български обичаи, като боядисване на яйца за Великден, мартеници, сурвакане и др. За Деня на националностите момчето също се облича в българска народна носия и винаги носи българското знаме, редом до Деяна на празненството. Тяхното присъствие не минава и без да прозвучи българският химн.

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: личен архив

Още от категорията

Председателят на парламента разговаря с българи в Северна Македония

"Отношенията между България и Северна Македония трябва да бъдат като между добри съседи и е време и двете страни да го разберат и да работим за благото на нашите граждани", каза председателят на българското Народно събрание Росен Желязков на среща с..

публикувано на 14.11.23 в 09:42

Българска елха грейна в Чикаго

За традиционните Рождественски празници , в Музея на науката и индустрията в Чикаго (Chicago’s Museum of Science and Industry), за поредна година е украсена българска елха. Това е най-големият научен музей в Западното полукълбо, съобщава eurochicago.com...

публикувано на 13.11.23 в 17:54

Милена Селими: Българите в Албания имат нужда от учители и от внимание

От 2017 година българското национално малцинство в Албания е признато официално от албанската държава, а от м. юни 2023 г. негов представител в Комитата на националните малцинства е Милена Селими - писател, преводач, журналист, с родови корени в..

публикувано на 13.11.23 в 00:08