Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Половината от българите искат възобновяване на сътрудничеството с Русия след войната

Снимка: архив

В България, 51% от гражданите са за възстановяването на отношения на пълно сътрудничество с Русия след войната, информира агенция Фокус, като се позовава на проучване на Европейския съвет за външни отношения. Според данните, около една трета от австрийците и унгарците и една четвърт от германците споделят същото мнение, докато в Полша 39% от анкетираните са готови да прекратят всякакви отношения с Русия дори и след като войната в Украйна свърши. 

В изследването се посочва още, че 47% от българите виждат в Русия необходим партньор, с който трябва да си сътрудничим стратегически, а 18% от запитаните смятат, че Русия е съюзник, който споделя нашите интереси и ценности. Според 17% от сънародниците ни Москва е противник, с който сме в конфликт. Италия попада някъде по средата – една четвърт от анкетираните смятат Русия за "съюзник" или "партньор" на Европа или на своята страна и само около една трета виждат Москва като "противник". На въпроса дали е необходимо върху Китай да се налагат санкции, ако реши да доставя оръжия за Русия, 39% от българите считат, че не е необходимо, а 24% са на противоположната позиция, останалите 38% нямат мнение.


БНР подкасти:

Още от категорията

Ще вали над цялата страна

В четвъртък , 7 декември, от северозапад ще нахлува студен въздух и в северозападните и планинските райони от България дъждът ще премине в сняг. На места ще се образува снежна покривка. Минималните температури ще са от минус 1 до 4°, в София ще..

публикувано на 06.12.23 в 18:45

PISA 2022 – къде са пробойните на българската образователна система

Да си избереш подходящ автомобил, след като прочетеш описание и направиш съпоставка на спецификите е част от функционалната грамотност на един човек. Точно тези умения измерва международното оценяване на ученици ПИЗА (PISA). Данните за 2022 година..

публикувано на 06.12.23 в 14:23

Ново приложение на МВнР в помощ на българите в чужбина

Вицепремиерът Мария Габриел представи мобилното приложение "Пътувай информирано", което е проект на дирекция "Ситуационен център" във външното ни министерство и е финансирано с европейски средства. По думите й, България е единствената страна..

публикувано на 06.12.23 в 11:24