Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Половината от българите искат възобновяване на сътрудничеството с Русия след войната

Снимка: архив

В България, 51% от гражданите са за възстановяването на отношения на пълно сътрудничество с Русия след войната, информира агенция Фокус, като се позовава на проучване на Европейския съвет за външни отношения. Според данните, около една трета от австрийците и унгарците и една четвърт от германците споделят същото мнение, докато в Полша 39% от анкетираните са готови да прекратят всякакви отношения с Русия дори и след като войната в Украйна свърши. 

В изследването се посочва още, че 47% от българите виждат в Русия необходим партньор, с който трябва да си сътрудничим стратегически, а 18% от запитаните смятат, че Русия е съюзник, който споделя нашите интереси и ценности. Според 17% от сънародниците ни Москва е противник, с който сме в конфликт. Италия попада някъде по средата – една четвърт от анкетираните смятат Русия за "съюзник" или "партньор" на Европа или на своята страна и само около една трета виждат Москва като "противник". На въпроса дали е необходимо върху Китай да се налагат санкции, ако реши да доставя оръжия за Русия, 39% от българите считат, че не е необходимо, а 24% са на противоположната позиция, останалите 38% нямат мнение.


БНР подкасти:

Още от категорията

Предстои повишаване на температурите

През нощта, облачността от запад ще се увеличава и вплътнява и до сутринта на места в западните райони ще превали сняг. На места в низините и котловините ще се образуват мъгли. Минималните температури ще бъдат между минус 4° и 1°, в София - около минус..

публикувано на 27.11.23 в 17:42

За 21-ви път набират дарения в кампанията "Българската Коледа“

"Българската Коледа" не е просто дарителска кампания, тя е нещо много повече - тя ни дава вярата, че живеем в цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности, каза президентът Румен Радев. Той обяви началото на 21-вото издание на..

публикувано на 27.11.23 в 17:05

Социалното министерство разработва платформа за превод на български жестов език

Национална дигитална платформа и мобилно приложение за преводачески услуги от и на български жестов език ще бъде разработена по Програма “Развитие на човешките ресурси”, съобщи социалното министерство, бенефициент по мярката. По този начин ще бъде..

публикувано на 27.11.23 в 14:04