Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И пчеларите на протест срещу вноса на мед от Украйна

Снимка: БГНЕС

Пчелари от цялата страна излязоха на национален протест пред Министерството на земеделието и храните. Те се обявиха за прекратяване на безмитния внос на мед от трети страни и по-специално от Украйна, в подкрепа на общонационалния земеделски протест, като уточниха, че проблемите в бранша са трупани с години. Протестиращите поставиха пред агроминистерството свои кошери, издигнаха български знамена и транспаранти с надписи "Спрете дискриминацията, спрете фалшивия мед!".
 
Протестиращите бяха приети от министъра на земеделието Кирил Вътев, който обеща, че ще изпрати до Брюксел техните искания. От 1 до 10 октомври производителите на пчелен мед ще получат извънредното подпомагане по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г., увери министърът. 

Пчеларите твърдят, че 60% от миналогодишния мед стои в складовете им. Те настояват за система за проследяване на произхода и българският мед да бъде защитен. Липсата на доходи в бранша води до приключване на бизнеса, обясняват пчеларите. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Еколагер край Шабла разкрива тайнствения свят на пчелите

Село Езерец в община Шабла е домакин на еколагер с участието на педагози, аниматори, еколози и младежи от цялата страна. Младите хора опознават тайнствения свят на пчелите. В рамките на четири дни – до 1 септември, те се обучават как да изработват..

публикувано на 31.08.24 в 08:45

Световно първенство по шоу програми латино танци привлича публиката в Бургас

Бургас се превръща в голям дансинг, на който единайсет танцови двойки от осем държави днес ще се борят за шампионската титла на Световното първенство по шоу програми латино танци. Сред тях са последните златни медалисти от Грузия и подгласниците..

публикувано на 31.08.24 в 08:25

Назад към корените – Национален тракийски събор в Старозагорски бани

Старозагорски бани отново е сцена на българския фолклор и народно творчество. През уикенда курортното селище е домакин на 18-ия Национален тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка". Гостите имат възможност да посетят пленера "Майсторете ръчички,..

публикувано на 31.08.24 в 07:10