Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ отбеляза храмовия си празник

3
Снимка: bg-patriarshia.bg

С особена тържественост висшето духовенство на православната ни църква отбеляза храмовия празник на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", съобщи Светият Синод на БПЦ. Светата Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, в съслужение с митрополитите на БПЦ, протойерей Владимир Тишчук, представител на Руския патриарх у нас, ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, храмовото духовенство и столични свещеници.

В този ден Православната ни църква чества паметта на свети Александър Невски, княз на Новгородската област в Русия. Той живял през ХІІІ век и водил успешни битки срещу шведите и рицарите от тевтонския орден. Победата му над шведската войска на брега на река Нева му спечелила прозвището Невски. През 1547г. князът е канонизиран от Руската православна църква, а в края на ХІІІ век е съставено и житието му, което описва подвизите на светеца – войн и защитник на Русия. Князът е небесен покровител и закрилник на император Александър Втори (Цар Освободител) и руското победоносно войнство.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Църквата “Св. Иван Рилски” в Старо село почита небесния застъпник на българите

Църквата “Св. Иван Рилски” в троянското Старо село днес отбелязва храмовия си празник. По този случай ще бъде отслужена празнична света литургия за успението на светеца, дал името на храма, както и празнична вечерня. “ Необикновена е историята на..

публикувано на 18.08.24 в 07:00

Успение Богородично прославя необятната обич на Божията Майка

Наричат Света Богородица Майка на истинския Живот, която с молитвите си избавя от смърт човешките души. Тя е най-обичаната и най-прославяна след Бога, към която се обръщат всички. Църквата ѝ отдава почит на 15 август, в деня на нейното успение, когато..

публикувано на 15.08.24 в 04:05

Продължават мащабните археологически проучвания на тракийския комплекс Бегликташ

Добре дошли в Приморско – едно от най-обичаните и посещаваните курортни градчета по българското Черноморие, място, където много българи избират да прекарат лятната си ваканция. Заливите там са идеални за слънчеви бани още от началото на..

публикувано на 13.08.24 в 09:35