Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромите започват тридневни тържества за своята Нова година

Снимка: БГНЕС

Тържествата за посрещането на Ромската Нова година започват тази вечер и ще продължат три дни. За ромите Василица или по-известна като Банго Васил (буквално “Куцият Васил”) е може би най-почитаният семеен празник.

Семействата се събират на вечеря, домовете се заключват и никой не трябва да излиза навън. На трапезата се сервира печена птица, баница, пита с пара, сарми с дрянови пъпки за късмети. В полунощ, когато според вярванията им започва Новата година, вратите на дома се отварят за гости. Най-напред обаче децата трябва да сурвакат възрастните за здраве и късмет.


Според легендата Банго Васил е Свети Василий Велики – той се притекъл на помощ и възстановил мост, разрушен от дявола, за да могат ромите да преминат. Така той станал техен светия и покровител.

Вижте още:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР препоръчва на гражданите да не пътуват до Израел

Пътуванията до Израел и пребиваването в страната да бъдат предприемани единствено при случаи на неотложност. Това съветват от Министерството на външните работи на интернет страницата си. Всички граждани, пристигащи и напускащи Израел чрез летище..

публикувано на 29.09.24 в 14:38

В Сърбия арестуваха един от най-големите наши контрабандисти

Никола Николов - Паскал, смятан за един от най-големите контрабандисти, е арестуван в Сърбия при съвместна акция на българските и сръбските специални служби. Шефката на Агенция “Митници” е задържана за 72 часа Съдът остави в ареста..

публикувано на 29.09.24 в 10:53

Около милион чуждестранни туристи са посетили български музеи през м.г.

988 хил. чуждестранни туристи са разгледали експонатните сбирки в българските музеи през 2023 г., показват данните на Националния статистически институт. Това е увеличение с 56,4% спрямо предходната година, каза зам.-министърът на туризма Павлин..

публикувано на 29.09.24 в 09:04