Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес – 16 януари 2024 г.

Коренът български ни свързва, независимо къде живеем, и тази невидима нишка преминава от поколение на поколение, за да ни изпълва с усещане за принадлежност, смисъл и бъдеще. "Моят корен български" е темата на конкурсите за литература, рисунка и песен, които ИАБЧ провежда и тази година сред българчетата по целия свят. В "България днес" ще научите повече за условията и вдъхновяващите награди. Преди това ще разкажем за две нови помагала, които ще подпомогнат процеса на интеграция на децата на бежанци и мигранти в България, а накрая ще ви предложим магическо пътуване с… трамвай. Чуйте повече в предаването с водещ Елена Каркаланова. 

01:40 - Новини 

08:15 - Времето в България и по света 

13:35 - Нови помагала за децата бежанци и мигранти и защо Кевин от Куба обича уроците по български 

22:35 - Гости в студиото – Ива Крумова, Десислава Павлова и Лили Спасова от Изпълнителната агенция за българите в чужбина: "Дори да сте родени в чужбина, попитайте своите родители, къде е техният корен в България и разкажете за него!" 


      - Най-младият конкурс на ИАБЧ носи името на народната певица Любка Рондова и провокира българчетата да издирят песни на предците от родия им край; 

      - Традициите и културните забележителности на любимото кътче от родината ни ще са вдъхновение за участниците в конкурса по рисуване "България в моите мечти"; 

      - 28-ото издание на литературния конкурс "Стефан Гечев" търси отговор на въпросите "Какво ме връща в България?" и "Родното ми място или какво знам за българските си корени". 

42:55 - Как да превърнем ежедневието си в нещо необичайно и вълнуващо на цената на трамваен билет – среща с Атанас Миланов от Прага 

57:53 - Песен на деня: "Посвещение , изп. Деян Неделчев 

Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България", както и в подкаст платформата на БНР -"Бинар"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00

България днес - 24 септември 2024 г.

С отзвука от Деня на независимостта на България, започва днешната програма на Радио България. Ще чуете вдъхновение от думи в размислите и страстите на поета Иван Ланджев, след което ще отдадем заслуженото на модата, но от стомана. За финал ще говорим..

публикувано на 24.09.24 в 19:00