Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина генерал Съби Събев - първият национален представител на България в НАТО

ген. Съби Събев
Снимка: БГНЕС

Почина генерал-майорът от резерва Съби Събев. От 1 октомври 2002 до 23 декември 2004 г. е той е първият национален военен представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел. "Днес България губи един убеден евроатлантик и непримирим застъпник за демократичните ценности, за реформите в страната и за трансформацията на Въоръжените сили... Беше активен и допринасяше за разбирането на проблемите в сферата на сигурността и отбраната. Допринесе и със своите анализи за войната в Украйна и с категоричната си подкрепа за правото й да възстанови териториалната си цялост", отбелязва по повод кончината военният министър в оставка Тодор Тагарев, цитиран на сайта на Министерството на отбраната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Адвокати от цялата страна обявиха протестна готовност заради президентско вето

Готовност за ефективни протестни действия обявиха председателите на адвокатските колегии в страната заради наложено от президента Румен Радев вето на промени в Закона за адвокатурата. Приетите наскоро промени са за нови правила за определяне на особени..

публикувано на 22.09.24 в 17:21

С тържества из цялата страна България отбелязва своята независимост

Честванията на Деня на Независимостта във Велико Търново започнаха в църквата „Св. 40 мъченици“, където на 22 септември 1908 година княз Фердинанд Първи прочита манифеста. „Знаем, че със стиснати ръце можем да постигнем много повече, отколкото с бутане..

публикувано на 22.09.24 в 13:45

Румен Радев: Предците ни завещаха да отстояваме българските национални интереси

Велико Търново е център на тържествата по случай 116-ата годишнина от обявяването на независимостта на България, провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд Първи в църквата "Свети 40 мъченици", а след това обявена и в..

публикувано на 22.09.24 в 09:58