Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвет ще координира политиките за българите в чужбина

Снимка: БТА архив

Създава се Съвет за координация на политиките за българите зад граница. Това ще е постоянно действащ консултативен орган към Министерския съвет, реши на второ четене парламентът с промени в Закона за българите, живеещи извън България. Законопроектът бе подкрепен от 114 депутати, 38 гласуваха "против", 8 се въздържаха.

Функции на Съвета:

Ще координира структурите на изпълнителната власт за разработване, провеждане, наблюдение и оценка на държавната политика към българските общности и техните организации зад граница. Ще координира запазването и разпространението на българския език и култура сред българските общности в чужбина. Ще следи за достъпа до качествени административни услуги за българските граждани извън България. Съветът ще насочва и препоръчва мерки за реинтеграция на завръщащите се в страната и за защита правата и интересите на българите зад граница. 

Състав:

Работата на Съвета ще се координира от секретар. Председател ще е премиерът или определен от него министър. Членове на Съвета ще са министрите на външните работи, правосъдието, културата, социалната политика, вътрешните работи, образованието, електронното управление и директорът на Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

Парламентът прие на второ четене и изменения в Гражданския процесуален кодекс. Те прилагат разпоредбите на ЕС по компетентността, признаването и изпълнението на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност и международното отвличане на деца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Даровете на есента

Есента подарява още един топъл и слънчев ден

Във вторник  ще е слънчево. От запад облачността, отначало висока, привечер и средна, ще нараства. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 8°. Максималните ще са от 25 до 30°, в столицата ще е 25°.  По Черноморието  ще е слънчево..

публикувано на 23.09.24 в 17:31

Президентът е на работно посещение в САЩ, ще говори пред ООН

Лидери от над 130 държави се събират в централата на ООН в Ню Йорк, за 79-ата сесия на Общото събрание на ООН. Мотото тази година е: "Да не пренебрегваме никого: да действаме заедно за утвърждаване на мира, устойчивото развитие и човешкото..

публикувано на 23.09.24 в 17:27
Среща на министрите Иван Кондов и Игли Хасани по време на 79-тата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк

За София и Тирана Коридор №8 остава обща стратегическа цел

В Ню Йорк в рамките на есенната сесия на Общото събрание на ООН служебният външен министър Иван Кондов се срещна с министъра за Европа и външните работи на Албания Игли Хасани. Те обсъдиха динамиката на двустранните отношения. Изразили са готовност за..

публикувано на 23.09.24 в 12:18