Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валежите продължават и в събота, в планините – интензивни

Снимка: БТА

През следващото денонощие над Източна България ще се задържи облачно с валежи от дъжд. В югоизточните райони ще са интензивни и значителни по количество. В останалата част от страната ще преобладава слънчево време.

В събота
, 31 август, след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и главно в планинските райони ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Ще духа слаб, в Източна България – умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София - около 27°.

Над планините
 облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, по-значителни в следобедните часове. Ще духа умерен и силен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде 19°, на 2000 метра - около 12°.

По Черноморието
 ще е дъждовно, по южното крайбрежие със значителни количества. Ще духа умерен, временно силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 24° и 27°. Температурата на морската вода е 26°-27°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Над голяма част от Балканския полуостров, облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места в източната половина ще има краткотрайни, временно интензивни валежи с гръмотевична дейност. В източните райони ще е и ветровито. Съществена промяна в температурите не се очаква.

Над по-голямата част от Европа –
два антициклона с центрове на Източноевропейската равнина и Северно море ще определят предимно слънчевото и сухо време. Над Пиренейския полуостров въздушната маса ще е неустойчива и в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали прегърми.

Ето и максималните температури в някои градове:
В Лондон ще е 21°, в Париж, Атина и Истанбул – 28°, Берлин – 25°, Лисабон – 26°. В Мадрид и Варшава – 29°, Москва – 30°. Рим 35°, Белград, Букурещ и Будапеща 33°.
Във Ванкувър и Отава се очакват максимум 24°, в Сан Франциско 20°, в Ню Йорк 24°, Чикаго 29°, в Маями 30°. В Мексико сити 23°, Каракас 25°, в Лима 17°, в Сантяго де Чиле 19°, а в Рио де Жанейро ще е 25°.
В Карачи 29°, Тел Авив 31°, в Риад 41° и Кувейт Сити 40 °. В Маракеш и Кайро 33°. В Мелбърн 17°, в Сидни 25°. В Окланд 18° и в Уелингтън – 15° максимална температура на въздуха.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Бургас ще танцуват в народните ритми на България, Румъния и Словакия

Концертът "Фолклорен форум" ще зарадва почитателите на народната музика на 27 август от 19 часа на сцена "Охлюва" в Морската градина на Бургас. Публиката ще има възможност да се наслади на фолклорни песни и танци от България, Румъния и Словакия...

публикувано на 27.08.24 в 08:05

Предстои леко захлаждане и краткотрайни валежи с гръмотевици

След полунощ  ще се изясни над по-голямата част от страната, като по-значителна облачност ще има над крайните югоизточни райони, където ще превалява дъжд с гръмотевици. Във вторник, 27 август, до обяд над повечето райони ще преобладава..

публикувано на 26.08.24 в 19:45

Ниски добиви на слънчоглед в Добричко заради сушата

Със среден добив от 150 кг/дка стартира жътвата на слънчоглед в област Добрич при 170 кг/дка миналата година, показват данните на Министерството на земеделието и храните. Прибирането на маслодайната култура все още не е започнало в общините..

публикувано на 26.08.24 в 16:37