Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев:

Голямата победа на Ружди Ружди обединява цяла България

Ружди Ружди
Снимка: ММС/БТА

Поздравления за волята, постоянството и високия спортен дух на Ружди Ружди, който спечели златния медал в тласкането на гюле (категория F55) на Параолимпийските игри в Париж.” С тези думи, написани на официалната си фейсбук страница, президентът Румен Радев поздрави българския атлет за извоюваната титла.

Ружди Ружди донесе първото злато за България на Пааолимпиадата в Париж

Тази голяма победа е повод за заслужена гордост и обединява цяла България”, написа още държавният глава.

Ружди Ружди победи конкурентите си с огромна разлика – при третия си опит той постигна резултат от 12,40 м, докато останалите състезатели не успяха да преодолеят границата от 12 м. Сребърният медалист Зафар Закер от Иран завърши с 11,88 м, а олимпийският шампион от Токио – бразилецът Уолъс Сантос, остана пети с постижение от 11,68 м.

В Париж Ружди Ружди дублира титлата си от олимпийските игри в Рио де Жанейро. Той има и сребърен медал от олимпиадата в Токио.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Светлана Каменова (вдясно) и Лин Ю-тин

Светлана Каменова загуби от Лин Ю-тин и остана без олимпийски медал

Боксьорката Светлана Каменова отпадна от олимпийския турнир на крачка от медалите. На четвъртфиналите в Париж настоящата европейска шампионка и бронзова медалистка от последното световно първенство загуби от тайванката Лин Ю-тин в категорията до..

публикувано на 04.08.24 в 13:34
Хавиер Ибаниес

Хавиер Ибаниес осигури първи олимпийски медал за България

Боксьорът Хавиер Ибаниес се класира за олимпийските полуфинали в категория до 57 кг и си гарантира минимум бронзов медал в Париж. Роденият в Куба, но състезаващ се за България европейски шампион, победи японеца Шудай Харада с 5:0 съдийски гласа. За..

публикувано на 04.08.24 в 09:04

Участници от седем страни ще плуват в международния маратон “Галата – Варна”

Над 220 души от седем държави ще участват в 84-тото издание на Международния плувен маратон “Галата – Варна”. Ще бъдат представени България, Русия, Украйна, Великобритания, Германия, Дания и Турция. Трасето на маратона очертава линията по море от нос..

публикувано на 04.08.24 в 06:00