Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

На 15 октомври Албания започва преговори по същество за присъединяване към ЕС


Постоянните представители на ЕС в Брюксел единодушно решиха да започнат преговори с Албания за членство. Началото ще е на 15 октомври с междуправителствена конференция ЕС - Албания в Люксембург. Тогава ще бъде отворен клъстър 1 от преговорните глави по "Основополагащи въпроси". Така Албания бе отделена от Северна Македония в процеса на интеграция. Последна пречка пред началото на преговорите бе спор между Албания и Гърция, заради арестувания и осъден кмет от гръцки произход Фреди Белери в албанската община Химара. Той по-късно бе избран в Гърция за евродепутат. В началото на септември албанските власти предсрочно го освободиха, припомня БГНЕС. "Това е добра новина за Албания, но е крачка назад за Република Северна Македония, която отново не успява да направи решителна крачка към присъединяване към ЕС", посочва Euractiv.

Кипър поиска незабавно подновяване на преговорите за обединение на острова

Никос Христодулидис

Общото събрание на ООН в Ню Йорк стана поле на остър сблъсък по Кипърския въпрос. В реч президентът на Кипър Никос Христодулидис нарече твърденията на турския президент Реджеп Ердоган за съществуването на две отделни държави на острова "ревизионистични" и "незаконни". Така той отговори на изразеното от турския президент искане преди това международната общност да признае Севернокипърската турска република. Христодулидис обвини Анкара в "нарушаване на международното право и Устава на ООН" с окупацията на част от страната вече 50 години. Той се обърна директно към Ердоган с настояване за незабавно подновяване на преговорите по Кипърския въпрос.

"Нито една страна, която вярва в моралното превъзходство на своята позиция, не отказва да седне на масата за преговори", подчерта Христодулидис.

САЩ финансират модернизирането на румънските военни мощности

Марчел Болош (вдясно) и Майкъл Милър

САЩ и Румъния подписаха споразумение за заем от 920 млн. долара. Парите са за модернизацията на румънската отбрана. Подписи в Букурещ под документа сложиха румънският финансов министър Марчел Болош и директорът на Агенцията за сигурност и отбрана на САЩ Майкъл Милър. "Достъпът на Румъния до такова огромно финансиране е силен аргумент за доверие и за статута на нашата държава. Споразумението е само първи етап на бъдещите проекти, свързани с отбрана, които ще развием заедно със САЩ, за да достигнем финансиране от над 2 млрд.  долара", заяви румънският премиер Марчел Чолаку. Той съобщи, че парите ще бъдат използвани за подобряване на отбранителния капацитет, за развитие на местната отбранителна индустрия, създаване на работни места и въвеждането на нови технологии, предава БТА.

В Хърватия вече са готови за възобновяване на задължителната военна служба

Иван Анушич

Министерството на отбраната на Хърватия е изпълнило всички предпоставки за повторно въвеждане на задължителната военна служба от началото на 2025 г. Необходимо е политическо решение, което ще бъде взето в парламента след консултация с премиера и президента, каза министърът на отбраната Иван Анушич. Инструкторите са готови, има подготвени 3 места за годишно настаняване на 17 000 – 18 000 наборници навършили 18 години, допълни министърът, цитиран от HINA. В отговор на журналистически въпроси той каза, че разходите за началната военна подготовка трябва да бъдат по-малко от 5 млн. евро на година. За отказалите да идат в казармата ще има и алтернативна Гражданската военна служба, добави Анушич.

Черна Гора забранява пластмасовите изделия за еднократна употреба


Според новия Закон за управление на отпадъците от 20 октомври в Черна гора е забранено използването на леки найлонови торбички с дебелина между 15 и 50 микрона, както и на пластмасови изделия за еднократна употреба, съобщиха от черногорското правителство. Неспазващите закона ще бъдат глобявани от 1000 до 40 000 евро. Мярката е част от по-широка акция за по-строг контрол и насърчаване на преминаването към по-устойчиви начини за управление на отпадъците със специален акцент върху намаляването на употребата на пластмаси. Освен забраната на найлоновите торбички, законът въвежда и такса за изхвърляне на смесени битови отпадъци на депата, което ще насърчи рециклирането и намаляването на отпадъците, предава националната телевизия RTCG.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: eurotopics.net, jutarnji.hr, euractiv.com, gov.ro, evarazdin.hr

Още от категорията

България и Великобритания ще надграждат своето стратегическо партньорство

Висока оценка за състоянието на двустранните отношенията между България и Обединеното кралство дадоха зам.-министърът на външните работи Елена Шекерлетова и посланикът на Великобритания Натаниъл Копси. Те се ангажираха със задълбочаване и..

публикувано на 13.09.24 в 10:09

Президентът: Нашето общество очаква отстояването на националните интереси

Преодоляването на политическата криза изисква връщането на принципите в политиката и партиите да осъзнаят много ясно, че доверието е залогът за техния успех, изтъкна пред журналисти президентът Румен Радев по повод предстоящите избори. По думите..

публикувано на 12.09.24 в 13:16

Регистрирани за изборите са 28 партии и 11 коалиции

За предстоящите предсрочни избори на 27 октомври 28 партии и 11 коалиции подадоха документи за участие. Предизборната кампания за седмите, в рамките на 4 години, парламентарни избори започва на 27 септември. ЦИК регистрира всички партии и..

публикувано на 12.09.24 в 10:31