България ще поиска компенсации от Либия и ще помага в здравеопазването и полицията

Едно от нещата, с които България ще подкрепи новата власт в Либия, е обучение на новите либийски полицейски сили
Снимка: ЕПА / БГНЕС

„България ще поиска компенсации от Либия за осъдените медицински сестри и възстановяване на изгубените концесии за добив на нефт, след като се стабилизира положението в Джамахирията. Финансовите претенции на страната ни са за 130 млн. долара. България е готова да подкрепи новата власт в Либия с медицински екипи, строители, военни, както и специалисти за обучение на новите либийски полицейски сили.” Това заяви премиерът Бойко Борисов след участието си в международната конференция „Приятели на Либия” в Париж.

България ще поиска Либия да върне дълга си към нашата страна, въпреки подписаното споразумение за опрощаването му през 2007 г. Поводът за този акт бе процесът на освобождаване на българските медици, обвинени незаслужено в заразяване на либийски деца със СПИН и осъдени на смърт. България ще поиска компенсации и за ареста и делото срещу тях. Дългът на Либия към България от близо 60 млн. долара бе навремето опростен, като парите бяха предназначени за компенсации на заразените либийски деца. „Тогава това споразумение бе обявено за успех и то наистина е така, тъй като нашите сестри се върнаха у дома, но цената е огромна. Това споразумение е рекет.”, каза по този повод премиерът Борисов. Повече подробности от интервюто на Весела Чернева, говорител на Министерството на външните работи, за Радио България.

България ще изпрати медицински персонал за подпомагане на либийското здвравеопазване, изпаднало в колапс, както и български специалисти, които ще обучават новите полицейски сили в Либия. Защо точно тези сфери стават приоритетни за нас в помощта ни за Джамахирията?

„По време на нашето посещение в Бенгази, още преди Преходният съвет да стигне до Триполи, стана ясно, че либийското здравеопазване на практика е рухнало – уточнява Весела Чернева. – Либийските ни партньори твърдяха, че България наистина е допринесла много за това Либия да има модерни болници, модерно медицинско обслужване и ни помолиха българските лекари и медицински сестри бързо да се върнат отново в Либия. Поискаха да захраним и либийските болници с български лекарства. Що се отнася до полицейския контингент, обучението на полиция е нещо, което България е правила и на Балканите – в Босна, и в различни кризисни точки като Ирак и Афганистан. Притежаваме богат опит, който можем да приложим на място. Целта е да не се стигне до безвластие и терористични атентати.”

Въпреки инцидента с българските медици, Либия отново иска от нас медицински персонал.

„Тонът на нашите либийски партньори беше много искрен. Те наистина смятат, че българската помощ за либийското здравеопазване е решаваща и тяхното отношение към случая с медицинските сестри беше ясно изразено – коментира Весела Чернева. – Те смятат, че това е изфабрикувано обвинение от страна на Кадафи и хората около него. Надяват се, след като се отворят архивите в Триполи, да излязат именно фактите, че българските медицински сестри са били в неведение и невинии по отношение на всички тези обвинения. Така че, интересът към български медицински персонал продължава да е съвсем откровено голям. България ще реши до каква степен може да изпълни това искане.”

България е участвала в строителството на много обекти в Либия.

„Има построени много болници, пътища, включително България е имала и концесии за добив на петрол – припомня Весела Чернева. – Така че, това минало, което до голяма степен е приключило в началото на 90-те, е оставило много ясни следи в инфраструктурата на Либия и в живота на либийците.”

Според междуправителствено споразумуние от 1981 г., България притежава правата върху две нефтени концесии в Джамахирията, разработени от български специалисти. Открити са 20 находища на нефт и 5 на природен газ. Запасите в тях се оценяват на 30-40 млн. тона петрол. Вложените средства от страна на българската държава в нефтените концесии са около 200 млн. долара. Поради поставените „капани” от страна на режима на Кадафи до добив не се стига. България има основание да поиска отново правата върху тези концесии или да получи съответните компенсации.