Стартира иновативна, международна платформа в помощ на начинаещите фрийлансъри

Снимка: freelancersincubator.com

Новосъздадена платформа ще запознава желаещите с необходимото, за да започнат дейност на свободна практика и как най-успешно да се позиционират в „океана” от фрийлансъри по целия свят. Сред целите на авторите на проекта са още хората да разберат как да задържат клиентите си и да придобият презентационни умения. Илиян Петров – управител на учебния център, разработващ платформата FreelancersIncubator.com, твърди, че фрийлансърството набира популярност през последните години:

Над 40 на сто от нашите курсисти желаят да се преквалифицират в професия, която биха могли да упражняват на свободна практика от вкъщи. Този процент се увеличава всяка изминала година и дори вече може да се приеме като масово явление. В България забелязваме силен интерес и от чужденци, които заживяват в нашата страна и работят на свободна практика, тъй като тук данъците са доста ниски, а пък качеството на живот като цяло не отстъпва кой знае колко много от това в страните в Западна Европа. Дейността „фрийлансър” става все по-търсена и все по-често срещана и в България, и по света.

Платформата се лансира като първия в света инкубатор за фрийлансъри. Какво е новото в осъществяването и прилагането на българската инициатива, разказва Илиян Петров:


Идеята дойде от наше проучване, с което искахме да разберем защо клиентите ни търсят професионално обучение и каква е целта им. То ни показа, че голяма част от тях търсят възможност да работят на свободна практика. Обобщихме данните и решихме да адаптираме обученията си в тази посока. След като клиентите ни придобият определена професия, напр. интериорен дизайнер, програмист, графичен дизайнер и т.н., осигуряваме подготвка, насочена изцяло към позиционирането на свободна практика. Когато разработвахме концепцията – въведение във фрийланс дейността, търсихме добри международни примери, за да се запознаем със структурата на подобно обучение, но не намерихме сродна идея. Затова и решихме, че можем да приложим концепцията си към по-широк кръг от хора – да не се ограничаваме само до нашата страна, а да позиционираме фрийланс инкубатора като международна платформа, от която могат да се възползват повече лица от целия свят. Предвидено е обученията да бъдат на английски език. В България, за нашите български клиенти, осигуряваме безплатен присъствен курс с името „Успешен старт във фрийланса”. Обученията на английски на сайта freelancersincubator.com ще бъдат на живо под формата на уебинари и също ще са безплатни.


Преподавателите ще бъдат със значителен опит във фрийланс дейността и ще притежават ноу-хау, което да споделят, уверява Илиян Петров:

Голяма част от лекторите ще бъдат чужденци. Много от тях изразяват готовност към това да предадат своите знания и умения на начинаещи фрийлансъри, защото от първо лице знаят колко е трудно началото, особено на интернационалния пазар. Те се вълнуват от това, че ще могат да помогнат на повече хора да тръгнат по този път.

Развитието на технологиите поражда и развитие на фрийланс дейността, казва още Илиян Петров. Като пример за това той дава усъвършенстването на платформите, осигуряващи заетост на фрийлансърите. Чрез тях ползвателите на услугите имат пълна и точна отчетност за времето, през което всеки фрийлансър работи по техния проект. Те също така улесняват процеса по намиране и договаряне с нужния специалист, без значение къде по света е позициониран той. По този начин се осигурява и пълна прозрачност относно извършената работа.