Започва есенният цикъл концерти от Фестивала на бразилската класическа музика

„Бразилска клавирна феста“ (а не „фиеста“), музика за самба джаз трио и симфоничен оркестър, една световна премиера и десетки непознати (в България) произведения – това са част от изненадите на втората, „есенна“ поредица концерти. „Лятната“ беше през юни и юли т.г. Нека отбележим, че Фестивалът на бразилската клавирна музика се провежда за първи път в България. Идеята е на Нара Васконселос-Барето – бразилска пианистка, която живее тук повече от 10 години и е в основата на много събития, които представят бразилската култура у нас и българската в Бразилия. Тя е директор на Културен институт „Зенон Барето“, който организира събитието. Партньори са НМА „Панчо Владигеров“, проектът „Приятели от близо и далече“ на сдружение „Култура, медии, комуникации“, Министерството на културата и посолството на Бразилия у нас. Ето какво разказа г-жа Васконселос за програмата и изпълнителите:


Предстои вторият цикъл концерти от Първия фестивал на бразилската класическа музика. Започваме на 6 ноември с Carioca Concert № 2 от Радамес Гнятали за Самба джаз трио и симфоничен оркестър с пианиста от Бразилия Диого Монзо и българските музиканти Алекс Атанасов (контрабас) и Симеон Симеонов (барабани). Те ще свирят с Академичния симфоничен оркестър под диригентството на студентката Мила Павлова. На 7 ноември изключителните музиканти Атанас Кръстев и Виктория Василенко ще представят произведения за виолончело и пиано, създадени от Ейтор Вила-Лобос, Клаудио Санторо (чиято 100-годишнина отбелязваме в няколко програми на фестивала), Камарго Гуарниери и др. Това са най-известните бразилски композитори, чието творчество „говори“ за душата на бразилската музика от ХХ век.

Каним ви и на „Вечер на съвременната бразилска музика за пиано“ (11 ноември). Участват студенти от НМА и Диана Рахнева − преподавател от НМУ „Любомир Пипков“. Имаме и концерт за виола и пиано (на 18 ноември) − в Музей „Борис Христов“, който е много ценен за нас. Този рядко изпълняван репертоар ще бъде представен от брилянтни млади инструменталистки − Илина Илиева (виола) и Нона Кринчева (пиано). Завършваме с четири рецитала на проф. Ростислав Йовчев, които обединихме под общото заглавие „Бразилска клавирна феста“. Някои хора мислят, че сме пропуснали буква в думата „феста“. Не сме сгрешили −„фиеста“ е „празник“ на испански, а „феста“ е думата на португалски. Тази „клавирна феста“ включва и световна премиера на творба от Алмейда Прадо, която е открита след като той напусна този свят през 2010 г.

Пловдив, Варна и Пазарджик са градовете, в които ще изнесе концерти проф. Йовчев. Както и София − на 25 ноември в НМА, когато ще бъде закриването на фестивала. Нара Васконселос разказа и за огромната подкрепа, която организаторите са получили от ръководството на НМА „Панчо Владигеров“. Преподаватели и студенти участват в представянето на бразилските произведения, а по-голямата част от концертите са в голямата зала на Академията. Фокусът тази година е върху музиката за пиано, независимо, че има творби и за други инструменти. Програмата на двете поредици включва общо 14 концерта и над 50 произведения от съвременни бразилски композитори. Фестивалът ще продължи догодина, част от програмата вече е готова.

В момента в София се провежда и четвъртото издание на „Седмица на бразилското кино и култура“ (4-10 ноември) – още едно събитие, в чиято организация г-жа Васконселос участва.

Входът за прожекциите и концертите от програмата е свободен.


Снимки: личен архив