Соня Йончева представя в София програма, съставена изцяло от произведения на Джакомо Пучини

Снимка: sonyayoncheva.com

Оперната прима ще пее в зала „България“ под съпровода на Софийската филхармония и Найден Тодоров – главен диригент на националния ни оркестър. Талантливата българка пристига в родината си след около едногодишно отсъствие. Нека припомним, че през 2017-та тя представи своята Вердиева програма за първи път в зала 1 на НДК под диригентството на своя съпруг Доминго Хиндоян. А през 2018 г. беше част от концерта на Софийската филхармония (отново с диригент Найден Тодоров) в BOZAR – една от най-престижните концертни зали в света, на официалното откриване на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз в Брюксел.

Само преди дни,  на 9 ноември в Хамбург, на една от най-престижните сцени в света – Голямата зала на „Елбфилхармони“, оперната певица излезе за пръв път пред публика след четиримесечно отсъствие, заедно със Северозападната немска филхармония. Диригентът на този концерт, българинът Боян Виденов, е създател и диригент на Манхаймска филхармония. Произведенията, които тази вечер Соня Йончева ще изпълни в София, прозвучаха на 13 ноември и в Москва, в зала „Чайковски“, с Руския държавен академичен симфоничен оркестър „Евгений Светланов“, под диригентството на Диего Матеус.


Тези изяви на Соня Йончева предизвикват огромно вълнение сред меломаните – заради нейния прекрасен глас, неотразимо сценично присъствие, но и поради факта, че тя стана майка за втори път преди малко повече от месец. Българката е сред любимките на оперната публика по света. Тя е сред малцината артисти в историята на Метрополитън опера, който в един сезон участва в три спектакъла, всеки един от които е предаван на живо в 2000 кинотеатри по целия свят. Успешната ѝ кариера минава през сцените на Кралската опера Ковънт Гардън, Ла Скала, Баварската опера, Берлинската опера, Виенската и Парижката опери. Сред нейните партньори са Пласидо Доминго, Дмитрий Хворостовски, Стинг, Йонас Кауфман...
На 15 ноември в зала „България“, заедно със Соня Йончева, в дуетите ще пее младият тенор Михаил Михайлов – лауреат на международните конкурси „Панчо Владигеров“ и „Гена Димитрова“.


Редактор: Албена Безовска