В Музея на просветното дело в Копривщица

"Четете и знайте, за да не бъдете подигравани и укорявани от други племена и народи. Събрах и обединих историята на българския род в тая книжица за ваша полза и похвала. Написах я за вас, които обичате своя род и българското отечество. Преписвайте тази..

обновено на 24.05.20 в 02:02

България, Турция и Гърция обмислят общи туристически пакети

Турция иска да увеличи туристическия поток чрез общи туристически пакети с България и Гърци я, когато се отворят сухопътните и морските граници. Това е съобщил турският министър на културата и туризма Мехмед Нури Ерсой на среща с бизнесмени в..

публикувано на 23.05.20 в 17:46

Петрич кале – архитектурно съкровище, което впечатлява археолози и туристи

Непристъпна и непозната дори за археолозите, римската крепост Петрич кале е на път да се превърне в нова туристическа атракция. Намира се в диаметрално противоположна посока от едноименния гр. Петрич. Петрич кале е близо до морската ни столица..

обновено на 23.05.20 в 08:19

Царската Баня в Банкя заблестя в автентичния си вид

Емблематичната сграда на минералната баня в Банкя съвсем скоро може вече да приема посетители. Тя има над 100-годишна история, като строежът ѝ започва през 1907 г., под ръковдството на известния немски архитект проф. Карл Хохедер (1854-1917). За четири..

публикувано на 22.05.20 в 09:54

На къмпинг в условията на пандемия

Труден сезон очакват на къмпингите по българското Черноморие. Туристическият сезон в тях започва на 1-ви юли, но базите вече се подготвят да посрещнат гости. Набелязват се мерки за безопасност, въпреки че указания и правила за работата им на този етап..

публикувано на 22.05.20 в 07:06

Виртуален гид води туристите в Археологическия музей на Хисаря

Град Хисаря е целогодишен курорт. Това се дължи на добрия климат, минералните лековити извори и археологическите обекти, които са много и добре консервирани. Тук може да се видят най-добре запазената крепостна стена в Европа и римски терми,..

обновено на 22.05.20 в 06:35

Кюстендил − многото лица на „вечния град“

Историята на Кюстендил започва още през Новокаменната епоха. Част от славата му през вековете се дължи на топлите минерални извори. Дори античното име на населеното място, според някои изследователи, означава „изворен град“ или „бликащи извори“...

обновено на 19.05.20 в 15:22

Летен туризъм в България – да, но при спазване на строги правила

Отпускането на противоепидемичните мерки, наложени заради Covid-19 в България, постепенно обхваща все повече браншове. Либерализацията вече е факт и по отношение на един от най-засегнатите сектори от икономиката – туризма. Хотелите и..

публикувано на 18.05.20 в 11:26

Сам по пътя „Ком – Емине“

Хубав велосипед, храна, хамак и раница – нищо повече не му трябва на човек, за да се отправи на дълъг поход в планината. Това, което остава невидимо за очите са големият ентусиазъм, любопитството и любовта към планината и нейните обитатели. Те дават..

публикувано на 10.05.20 в 06:15

Туроператори отчитат засилен интерес към България, въпреки пандемията

Министърът на туризма Николина Ангелкова очаква летният туристически сезон в България да започне от 1 юли. Това предвижда оптимистичният сценарий за сектора, предвид пандемията от Covid- 19. Къде и как ще може да се почива това лято?..

публикувано на 30.04.20 в 10:41