Профилът от стаята с нишите - Община Невестино  Кюстендилско, антропоморфна фигура

Скалните открития на Румен Зиновиев: в търсене на връзка между съвремие и древност

По професия Румен Зиновиев не е геолог, нито изследовател на древни култури. Но постоянно е на път из България в търсене на древни светилища, олтари, загадъчни скални форми. Всичко започва преди пет години, когато новото му увлечение го връхлита..

публикувано на 25.06.19 в 12:22

Нова атракция привлича туристите, избрали да почиват по Северното Черноморие

Най-големият екологичен парк в Добричка област, чиято площ е 700 хектара, вече е достъпен за посетители. Животинският свят, който може да се види в парка, е впечатляващ – 170 елени-лопатари, над 250 муфлона, близо 50 сърнички, 50 камерунски кози,..

публикувано на 22.06.19 в 10:35

Парк Витоша – на 85 все по-любим и притегателен

Крачейки от историческия център на София – площад „Света Неделя“, по главната пешеходна улица на града, няма как да не се полюбуваме на величествено-благодушните очертания на планината срещу нас – Витоша, един от символите на София. През август..

публикувано на 18.06.19 в 12:25

Природонаучният музей кани децата на изследователска ваканция

Кой е най-големият бръмбар в света? А кое е най-силното животно? Живели ли са някога по днешните български земи динозаври? Има ли такива животни, за които дори мама и татко не са чували? Отговорите на тези и много други въпроси децата ще могат да..

публикувано на 28.05.19 в 14:23

Силистренската гробница вече е достъпна за туристи след предварително записване в регионалния исторически музей

Силистренската гробница е почти непозната в България, макар да е първият регистриран национален паметник на културата у нас през 1948 г. Слабата си разпознаваемост гробницата дължи на факта, че доскоро в нея не са допускани туристи, поради голямото..

публикувано на 26.05.19 в 09:30

Палеопарк във Вършец ще ни пренася във времето преди последната ледникова епоха

Как са изглеждали днешните български земи преди 2 500 000 години, тогава, когато в Източна Африка тепърва са се зараждали първите хоминиди, довели до появата на човека? Възможност да се потопим в онези обвити в мистерия далечни времена ще ни даде..

публикувано на 21.05.19 в 13:24

Село Баня – история и СПА в подножието на три планини

СПА бизнесът в туризма отбелязва впечатляващ възход и добива огромна популярност сред туристите в десетки страни. България се оказва доста надарена от природата в това отношение, тъй като е в челната европейска тройка по брой на изворите и..

публикувано на 18.05.19 в 08:25

Историческият парк край Варна – място, където историята оживява

Всеки от нас в даден момент от живота си позволява да помечтае какво би направил и как би променил историята, ако може да се върне няколко години, а защо не и няколко хилядолетия назад. Пътуване в миналото е сюжет и на множество сънища, които често..

публикувано на 17.05.19 в 13:11

Панагюрище е домакин на Световен шампионат по фойерверки

Феерия от пъстри краски и красиви огнени хризантеми в небето очакват жителите и гостите на Панагюрище на 17, 18 и 19 май. Тогава в подбалканския град ще се проведе седмият по ред Световен шампионат по фойерверки за купата на Панагюрище. Световното..

публикувано на 17.05.19 в 08:35

Интерактивна онлайн карта представя различните маршрути в Осоговската планина

Българската фондация „Биоразнообразие” изработи нова интерактивна онлайн карта „Пешеходни и велосипедни маршрути в района на Осогово”. Според създателите пограничната планина Осогово е подходяща за разнообразни форми на туризъм (пешеходен, планинско..

публикувано на 12.05.19 в 08:25