Пътят на България до европейските СПА пазари

В близките пет години България ще бъде най-доброто място за СПА туризъм. В тази прекрасна перспектива пред страната ни са убедени от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. По техни изявления най-новите международни проучвания показват, че именно тук е..

публикувано на 05.11.09 в 09:34
В Долно Луково сякаш времето е спряло.

Село Долно Луково – пътуване към миналото

Далеч на юг, досами границата ни с Гърция, в пазвите на Източните Родопи се е скътало малко приказно село. Сякаш някоя вълшебница е размахала пръчицата си над него и времето е спряло, а старите каменни къщи са изпаднали в дълбока дрямка. По тесните улички..

публикувано на 29.10.09 в 13:07
С многобройните си планини, гори, защитени зони и биорезервати, населени от сладкопойни, екзотични, хищни и всякакви други видове птици, България е златна мина за „колекционери” на пернати екземпляри.

В царството на птиците

Може би сте разлиствали албуми, посветени на птиците, съдържащи снимки на великолепни пъстропери екземпляри с подробни описания на техните местообитания и навици. Но срещата „очи в очи” с някой рядък вид е преживяване, което не се забравя лесно! Това твърди..

публикувано на 23.10.09 в 10:15

Старосел – с дъх на вино от земята на траките

В необичайно прохладния есенен предиобяд автобусът с английски туристи лъкатуши по вълнистите извивки на Средна гора, а после бавно поема по тесен асфалтиран път, заобиколен от двете страни с натежали от гроздове лозя. Малко след като първите слънчеви лъчи..

публикувано на 20.10.09 в 09:35

Берковица – богата природа и древна история

В българските планини има много градчета, в които може да се усети изпълненият с история въздух на миналото ни. То е наситено както с романтиката на героични подвизи, така и с идилията на спокойния живот сред красивата природа. Днес тези колоритни селища,..

публикувано на 15.10.09 в 15:11
Според експерти от бранша България има всички шансове да се наложи сред водещите дестинации за културен туризъм в Европа.

България ще бъде разделена на 13 културно-исторически области

След дългогодишни дебати и съвместни усилия на експерти  в бранша, стратегическият план за развитието на културния туризъм в България е вече факт. Приетият от правителството документ залага на туристическото райониране на страната и на подобряването на..

публикувано на 15.10.09 в 09:40

Хотелиери по Северното Черноморие залагат на гъвкавост и предприемчивост

Към средата на септември по плажовете на черноморската ни столица Варна и близките курорти все още има туристи. Излегнати по шезлонгите с вестник или коктейл в ръка, закъснелите летовници жадно попиват далеч по-благосклонното към кожата есенно слънце,..

публикувано на 07.10.09 в 15:32

Бъдещето е на селския и приключенския туризъм

Работещите в бранша са единодушни – 2009 г. е трудна за туристическия ни отрасъл. За пръв път от повече от десетилетие зимните и летните ни курорти отчитат отлив на туристи, а туроператори, ресторантьори и хотелиери се жалват от спад на клиентела и рязко..

публикувано на 07.10.09 в 15:32

Град Елена – усетете полъха на българското Възраждане

Някога, в незапомнени времена, сред девствените гори на Балкана се извивала обрасла с трънаци пътека, свързваща разпилените из планинските дебри селища. По горския път веднъж преминало сватбено шествие, начело с хванатите за ръка младоженци Елена и Самуил...

публикувано на 07.10.09 в 15:32

Пешеходни преходи в Люлин планина

По традиция всяка събота и неделя много софиянци се отправят на разходка към любимата си планина Витоша. Има обаче и планинари, които предпочитат по-уединени и не толкова често посещавани места, където могат не само да изпитат задоволство от покорените..

публикувано на 07.10.09 в 15:32