Мъжът е в къщи глава, а жената душа

“Мъжът е половин човек и жената половин. Ходят си така по света, а като се оженят – правят цял човек.” Този кратък откъс е от автентични разкази, записани в северната част на страната ни. Подобни описания ще срещнем не само в цяла България. Без..

публикувано на 10.11.10 в 13:40

Архангел Михаил – eдин от седмината братя, които си разделили света

© Снимка: pravoslavieto.com На осми ноември Българската православна църква почита Деня на Светите Ангели и Архангел Михаил, вожд на небесните сили в борбата им срещу мрака и злото. Архангеловден е и вторият по значение есенен празник след Димитровден...

публикувано на 03.11.10 в 13:57

Хлябът и виното

Хлябът и виното са традиционни християнски символи, задължителна част от ритуалите, съпровождащи Светото причастие, кръщението, църковната заупокойна служба. Много преди официалното приемане на християнството, хлябът и виното са заемали важно място в..

публикувано на 27.10.10 в 13:37
В народната празнична традиция неотменно присъства обичая на Димитровден да се прави курбан - за здраве, берекет и плодородие...

Димитровден – обичаи и вярвания

Димитровски месец – така наричали някога десетия месец от годината. Името идва от Димитровден – един от най-големите празници в народния календар. Наричат го още Митровден или Разпус. И до днес са запазени редица обичаи и вярвания, свързани с Димитровден...

публикувано на 20.10.10 в 10:48
Един от стародавните ритуали в българската народна сватбена традиция е увиването с бяло платно на младоженците.

Традицията в сватбените обичаи днес

“Човек веднъж се ражда, веднъж се жени и веднъж умира.” Това е една от най-популярните български поговорки. Тя предава съвсем ясно схващането на патриархалния българин за основните житейски стойности. Трите най-важни момента от пътя на човек някога били..

публикувано на 13.10.10 в 13:25
Сретение господне - малкият Исус е представен на Господ

Легенди и вярвания за православни светци

Господ е върховният повелител на всичко живо по Земята. Той се грижи да има ред и наказва всеки, който го нарушава. Господ създава, но и разрушава. В народните приказки той е белобрад старец, който живее на небето, заедно с ангелите. В началото слизал често..

публикувано на 08.10.10 в 09:01
От векове едно от най-важните неща в живота на българина са децата.

На добър син наследство не му трябва, на лош – съвсем

Има една българска поговорка “На добър син наследство не му трябва, на лош – съвсем”. Звучи като старозаветна мъдрост. И сигурно е така. От векове едно от най-важните неща в живота на българина са децата. Ако отгледаш разумни деца и оставиш достойни..

публикувано на 30.09.10 в 12:53

Девойка-юнак в българския фолклор

“Де се е чуло видяло мома войвода да стане” – така започват огромен брой народни песни. Съществуват много предания и легенди, посветени на юначни девойки. Ще ви разкажем истински истории за реално съществували личности, някои от тях – превъплътени в песен...

публикувано на 24.09.10 в 08:29
Знамето на четата на Филип Тотю от 1867 г.

Легендарният български лъв

Лъвът е национален символ на България. Изобразен е на герба ни. Нашата парична единица се нарича лев, което е старинна форма на думата “лъв”. Какво разказва българската история за “легендарния български лъв”, къде намираме негови изображения – ще научите..

публикувано на 16.09.10 в 10:17
Според народната мъдрост човек е красив, защото “Чисто сърце, излиза на лице”, а “Който се ядосва, бързо остарява и грозен става.”

Който се ядосва, бързо остарява – български пословици и народни мъдрости за здравето

Както за всички народи по света, така и за българина здравето е голяма ценност. Няма празник в нашата традиционна култура, който да не е съпроводен с действия, целящи да привлекат здраве и плодородие. Обкичването със зеленина на обредните хлябове, храни и..

публикувано на 24.06.10 в 09:24