„Събор се събира”

Селският събор е един от най-големите и чакани празници. Провежда се на дата, важна за историята на населеното място. Корените на тази традиция са далече назад в годините, но за нея в никакъв случай не можем да говорим в минало време. В много селища датите..

публикувано на 18.06.10 в 09:19

"Дума ти дадох..."

"Човек трябва да има срам от хората и страх от Бога" – казва една народна пословица. Кратка мисъл, която предава съвсем точно един от най-важните неписани закони на патриархалния българин. Някога името, с което се ползвала семейната общност и самият..

публикувано на 09.06.10 в 11:16

Слънцето и калта огрява

Макар и неписан закон, народната вяра за добро и зло е имала огромно влияние върху изграждането на отношенията между мъжа и жената, между деца и родители, между старейшините и общността. В патриархалното общество на българите действали няколко прости..

публикувано на 02.06.10 в 12:26
Традиционен български възглед е, че децата са най-ценното богатство за семейството.

Захванало пилето да учи кокошката – за отношението към децата в традиционната народна култура

Традиционен български възглед е, че децата са най-ценното богатство за семейството. Всяко друго материално притежание се обезсмисля, ако къщата не е пълна с многолюдна „челяд” . Прагматично обяснение е, че многобройните синове ще осигурят повече работна..

публикувано на 26.05.10 в 11:03

Фолклорни вдъхновения на български писатели

Много български писатели и поети се вдъхновяват от българските народни песни, поверия и приказки, от народния хумор и мъдрости. Пръв Георги Сава Раковски, а по-късно и Петко Рачев Славейков се заемат да издирват, проучват и събират народни умотворения. Още..

публикувано на 17.05.10 в 11:06
Кадин /Невестин/ мост.

Предания за старинни мостове

Из цяла България могат да се видят старинни каменни мостове. Повечето са градени от самоуки народни майстори, но са устояли на времето и природните стихии. За много от тях се разказват вълнуващи истории. В село Дебелец в Габровския край, северно от Балкана..

публикувано на 12.05.10 в 08:53

Самодивско цвете за Спасовден

Българският народ има свое название за християнския празник Възнесение Господне. Тогава, на 40-ия ден след Великден, според новозаветното писание, възкръсналият Христос се въздигнал в небесата. Във фолклорния календар този ден се нарича Спасовден – ден на..

публикувано на 05.05.10 в 08:33
Българските народни танци са вълнуващо

Пролетно хоро се вие

Българските народни танци са вълнуващо "приключение" и за тези, които ги играят, и за страничния наблюдател. В наше време те се изпълняват главно на сцена, а там се вижда само външната страна – сложните стъпки, движения и фигури, които изиграват..

публикувано на 28.04.10 в 10:04

Народни предания за селища

Жителите на всяко селище пазят стари предания как е възникнало то, от къде идва неговото име. Тези разкази понякога звучат твърде приказно и не винаги съвпадат с историческите или научни факти. Но преданията разкриват как местните хора разбират своето..

публикувано на 23.04.10 в 08:46
\r\nПо традиция главни „герои” на този ден са овчарите и техните стада.

Бре, овчарю – от Гергьовден до овчарския делник

Българският празник Гергьовден – денят на св. Георги, 6 май – ухае на току-що набрани билки, на прясно издоено мляко и на печено агне. По традиция главни „герои” на този ден са овчарите и техните стада. Но в подготовката и веселието участват всички...

публикувано на 20.04.10 в 10:07