\r\nПо традиция главни „герои” на този ден са овчарите и техните стада.

Бре, овчарю – от Гергьовден до овчарския делник

Българският празник Гергьовден – денят на св. Георги, 6 май – ухае на току-що набрани билки, на прясно издоено мляко и на печено агне. По традиция главни „герои” на този ден са овчарите и техните стада. Но в подготовката и веселието участват всички...

публикувано на 20.04.10 в 10:07
Според традиционна „прогноза” за времето, ако утринните облаци се стелят ниско над земята, времето ще се развали трайно.

Пролетни предсказания за времето, реколтата и природата

„Денят се познава от сутринта” твърди една българска поговорка. В преносен смисъл означава, че началото предвещава какво ще се постигне след това. Но първичното значение вероятно е метеорологично, че утринта подсказва какво ще е времето през деня, ако човек..

публикувано на 13.04.10 в 12:01
Народът осмивал мързела и лентяйството, на които са посветени и много песенни сюжети.

Мързеливият два пъти работи, скъперникът два пъти плаща

Две от традиционните ценности на българите – трудолюбие и пестеливост, преоткриваме чрез народния хумор Много песни разказват за облог между мома и ерген, кой ще ожъне повече снопи за един ден. Който и от двамата да спечели, залогът е женитба между..

публикувано на 07.04.10 в 10:50
Красива, величествена, но и тайнствена е гората във фолклорните представи.

Гората в българския фолклор

Красива, величествена, но и тайнствена е гората във фолклорните представи. Тя е място, където човек намира покой и закрила. Гората е жилище на митични същества, които е по-добре да не срещаш по пътя си. И пак там, в гората растат дървета с огромна..

публикувано на 01.04.10 в 12:00
Лазаровден и Цветница са особено важни за всички момичета в българската традиция. През тези два дни те стават “лазарки” и изпълняват поредица обреди с общо название “лазаруване”.

Триумфът на девойките – лазарки

На Лазаровден празнуват всички българи с име Лазар и производните. А на следващия ден – Връбница или Цветница – именници са кръстените на цветя и растения. Двата празника са особено важни и за всички момичета в българската традиция. През тези два дни те..

публикувано на 19.03.10 в 11:45
Според вярванията на Благовец природата се събужда от зимния си сън, а щъркелите се завръщат в гнездата си след странстванията си по далечни земи.

На Благовец природата се пробужда за нов живот

Според Евангелието архангел Гавраил се явил на Дева Мария и й казал, че ще зачене и ще роди Божи син. Тази блага вест, която Богородица приема с радост и смирение, дава името на празника, почитан и като ден на майчинството. Въпреки че е част от Великденския..

публикувано на 11.03.10 в 11:14
Поверие гласи, че ако момата се закичи със засадено на този ден цвете, то ще омайва с аромата си млади и стари.

Младèнци

Младèнци или „Свето четиресет” е празник в народния календар, който се отбелязва на 9 март. На същия ден ортодоксалната църква почита паметта на четиридесетте войници, арменци по произход от град Севастия, загинали мъченически заради вярата си. Сред..

публикувано на 04.03.10 в 11:30
Плевенска епопея - 1877 г.

Освобождението в българския фолклор

Сред огромното богатство на българския песенен и словесен фолклор ще намерим хиляди художествени образци, пресъздали борбите за национална и църковна свобода. В повечето случаи не става дума за конкретно описание на историческата епоха. В народните приказки..

публикувано на 26.02.10 в 11:59
Християнската символика на Тодоровден е свързана с по-древни култове към бога-конник и конете, почитани още от траките, прабългарите и славяните.

“Кон се по прилика не язди, а който го има”

За празника Тодоровден има запазени свидетелства още от Ранното Средновековие. Денят е наречен така в памет на двама християнски светци-великомъченици – Тодор Стратилат и Теодор Тирон, но обединени в образа на Свети Тодор. Този празник се чества всяка година..

публикувано на 18.02.10 в 10:33
Поредицата сродни фамилни имена – Овчаров, Чобанов, Кехайов, е произлязла от много разпространения навремето поминък на българите – овцевъдството.

Имена от старо време

Много традиционни български имена звучат необяснимо за съвременника, защото техният първоначален смисъл е забравен. От къде идват и какво означават някои от тях? В старо време, заедно с малките имена на мъжете, околните често назовавали и техните..

публикувано на 03.02.10 в 14:13