Петима Петко не чакат

Българският фолклор има свое разбиране за числата, което звучи странно за съвременния човек. Едно фолклорно пожелание „отброява” колко дълго човек да се радва на добро здраве и дълголетие: „ до пета, до шеста, до седма…” година и така изрежда до десетата...

публикувано на 20.01.10 в 12:00

„Орехов шарлан, сусамово масло” – „благини” от традиционната българска трапеза

Съвременният стремеж към здравословно хранене напоследък съживява интереса към диетичните „тайни” от българската традиционна кухня. В традиционния режим на хранене периодите на „пости” и безмесна храна преобладават. Само през коледно-новогодишните празници..

публикувано на 14.01.10 в 09:27

"Зима ми е, мале!"

Леден вятър свири в зимна вечер в боровата гора над селото. А в скромна селска къща огънят в огнището бавно изтлява. Многолюдно семейство търси топлина под завивките. На дългия дървен нар – някогашното селско легло – всички са налягали плътно един до друг,..

публикувано на 07.01.10 в 11:55
Въпреки студа, на Йордановден млади мъже с ентусиазъм скачат в ледените реки и езера след хвърления в тях кръст. Поверието е, че който пръв намери и извади кръста от водата, ще се радва на добро здраве и сила през новата година.

Зимни водици – Йордановден и Ивановден

Християнските празници Йордановден и Ивановден – на 6 и 7 януари – имат специфично фолклорно тълкуване и обредност в българската народна култура.  Календарът отброява първите дни от новата година. Но според фолклорните вярвания светът все още е в преход от..

публикувано на 05.01.10 в 08:26

Васильовден

Първият ден от новата година е наречен Васильовден в чест на християнския светец Василий Велики. Но народните обичаи на този празник са за добруване на хората през започващата година. Най-нетърпеливо очакват Васильовден девойките. Още преди изгрев слънце..

публикувано на 10.12.09 в 12:36

Българските коледни чудеса

Необикновени чудеса се случват по Коледа. За тях първи научават мъжете-коледари и тръгват да разкажат на хората с песните си. Тези обредни „вестители”, събрани на малки „дружини”, потеглят точно в полунощ на Коледа (на 24 срещу 25 декември) и обхождат..

публикувано на 10.12.09 в 11:39

Най-желаните традиционни дарове

Съвременната размяна на подаръци за Коледа и Нова година е непозната в традиционната българска култура. Някога обичаите за  даряване са били различни от днешните. Но дали и най-желаните подаръци навремето са били различни от съвременните? Песен разказва..

публикувано на 08.12.09 в 12:14
Във фолклорните разкази пещерите са обвеяни от легенди и тайнствени истории.

Предания за български пещери

Многобройните пещери в България са притегателни за спелеолози и туристи със своите подземни лабиринти и зали, реки и причудливи варовикови форми. Но към сътвореното от природата хората са добавили през вековете и цяла пещерна „митология” – тайнствени..

публикувано на 02.12.09 в 09:22
И до ден днешен на Никулден се яде риба, по възможност прясно уловена, но може и осолена или консервирана.

Никулденски приготовления

В българския народен календар има два празника за св. Никола. Единият е зимен – на 6 декември. Другият, на 9 май, е „летен Никулден”. В наше време е популярен зимният, наричан „рибен” Никулден. Според етнолози християнският св. Никола онаследява и..

публикувано на 25.11.09 в 14:05

Сватбени соколи

Една изчезваща в наше време дива птица – ловният сокол (Falco cherrug) – някога е била популярен символ за българите. Старинното й име крагуй се е запазило в древните сватбени песни. А каква е символиката на тази птица в сватбата ? В стари времена зимата..

публикувано на 18.11.09 в 09:24