Я кажи ми…

Я КАЖИ МИ…Рубриката „Я кажи ми…“, за заглавие на която служат първите редове от химна на българските емигранти, по стиховете на Ран Босилек, ни среща с българи отблизо и далеч. Днес около три милиона наши сънародници живеят, работят, отглеждат децата си и градят „своята“ България извън нейните предели. Разговорите с тях и за тях будят родолюбиви чувства и емоции, пораждат носталгия и копнеж по родината...

С обич и с мисъл за българите, далеч от родния край, екипът на Радио България ви поднася тази своя рубрика - за да разкажем за радостите и неволите, за изборите и успехите, за нелеките, но смели и важни решения в живота им.

Ще се радваме, ако и вие "дописвате" разказа ни от първо лице - с примери на личности от българската общност, които ви вдъхновяват, с разговор за трудностите и проблемите, с които се борите, или - за пътищата, които следвате, с мисъл за България… 

Пишете ни и споделете своята история на: radiobulgaria@bnr.bg 

Алберт Българина – акордеонистът, който запази България в сърцето си

В навечерието на 2021 г. Съюзът на слепите в Израел присъди голямата си награда на Алберт Българина. Така българските преселници в Израел наричали акордеониста, който години наред, напълно безплатно, учел талантливи незрящи деца да свирят на..

публикувано на 17.01.21 в 08:05

Бесарабските българи посрещнаха Нова година по стария Юлиански календар

На 14 януари бесарабските българи в Тараклия посрещат Нова година по стария Юлиански календар.  Те спазват и един необичаен за Молдова ритуал - този на кукерските танци. Според вярванията кукерите са митични същества, които прогонват злите..

публикувано на 14.01.21 в 05:35
Теодор Ушев

Теодор Ушев - най-влиятелният аниматор в света през последните 25 години

В международна анкета водещи критици, журналисти, куратори и фестивални директори са били помолени да определят имената на най-влиятелните фигури в световната анимация за последния четвърт век. Полученият резултат след допитването поставя на върха..

публикувано на 08.01.21 в 09:07

Българите в столицата на САЩ да не напускат домовете си, съветва МВнР

Българският външен министър осъди размириците във Вашингтон.  Екатерина Захариева коментира нахлуването на протестиращи в Капитолия и безредиците във Вашингтон, които прекъснаха заседанието на двете камари на Конгреса в САЩ. "Осъждаме..

обновено на 07.01.21 в 13:46
Паметникът на Христо Ботев в Одеса

Сънародници в Украйна почетоха паметта на Христо Ботев

С полагане на цветя на паметника на Христо Ботев в Прохоровский сквер в Одеса българи в Украйна почетоха 173-ата годишнина от рождението на поета-революционер. Пред паметника му се събраха представители на всеукраинската обществена организация..

публикувано на 06.01.21 в 19:10
Храм „Св.Висарион Смоленски”

Бесарабски българи празнуват Богоявление в Родопите

Група бесарабски българи от Молдова се присъединиха към участниците в Богоявленския водосвет пред катедралния храм "Св. Висарион Смоленски" в Смолян, предаде БТА.  "Чувството е голямо, драго ни е", заяви на чист български Юри Раданов...

публикувано на 06.01.21 в 15:58

Българските деца от Корча получиха подаръци за празниците

Дружеството за българо-албанско приятелство зарадва децата от българската общност в област Корча с подаръци за Коледа и Нова година. Инициативата обхвана учениците от всички училища в Преспа, както и от неделните училища в Билищ и Корча. Подаръчните..

публикувано на 05.01.21 в 16:50

Българите в Азербайджан пазят своя език, култура и обичаи

Основната част от българската общност в Азербайджан се преселва в Гянджа, втория по големина град в страната, с богата и древна история, в началото на 20 век. „Многобройната българска общност пази езика, културата и обичаите през всичките тези..

публикувано на 02.01.21 в 07:10

Българите по света заслужават повече от своята държава през 2021 година

Тежката 2020-та година сложи отпечатък върху отношенията със сънародниците ни зад граница, каза вицепрезидентът Илияна Йотова. В интервю за Радио България тя направи преглед на политиката на президентската институция спрямо българите по света...

публикувано на 01.01.21 в 10:30
 Илияна Йотова

Обръщение към българите зад граница от вицепрезидента Илияна Йотова

„2021-ва да бъде много здрава, много светла година, в която мечтите, късметът, щастието и вярата ще бъдат винаги заедно с вас!“ – това пожела на българите по целия свят вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя избра многоезичния мултимедиен канал на БНР..

публикувано на 01.01.21 в 06:55