Я кажи ми…

Я КАЖИ МИ…Рубриката „Я кажи ми…“, за заглавие на която служат първите редове от химна на българските емигранти, по стиховете на Ран Босилек, ни среща с българи отблизо и далеч. Днес около три милиона наши сънародници живеят, работят, отглеждат децата си и градят „своята“ България извън нейните предели. Разговорите с тях и за тях будят родолюбиви чувства и емоции, пораждат носталгия и копнеж по родината...

С обич и с мисъл за българите, далеч от родния край, екипът на Радио България ви поднася тази своя рубрика - за да разкажем за радостите и неволите, за изборите и успехите, за нелеките, но смели и важни решения в живота им.

Ще се радваме, ако и вие "дописвате" разказа ни от първо лице - с примери на личности от българската общност, които ви вдъхновяват, с разговор за трудностите и проблемите, с които се борите, или - за пътищата, които следвате, с мисъл за България… 

Пишете ни и споделете своята история на: radiobulgaria@bnr.bg 

В очакване на първия (онлайн) фестивал на българското кино в Германия

В рамките на 7 дни ще бъдат излъчени 7 български филма, всеки с 24 часа свободен достъп на територията на Федералната република.  Филмовият празник ще започне на 22-ри и ще продължи до 29 ноември. „Ще покажем 7 изключително интересни и награждавани..

публикувано на 15.11.20 в 05:25

В Тараклия проведоха песенния конкурс „Облаче ле бяло“

Пети конкурс за млади изпълнители на българска народна и поп песен "Облаче ле бяло-2020" се проведе в бесарабския град Тараклия.  Тазгодишното състезание беше част от отбелязването на Деня на бесарабските българи и беше посветено на..

публикувано на 13.11.20 в 11:24

Връчиха грамоти за съхраняването на българската идентичност в Молдова

Българското посолство в Молдова връчи 27 грамоти за съхраняването на българската идентичност на българи – педагози, обществени и културни дейци, журналисти, от Бесарабия, Кишинев, район Тараклия и Гагаузия , предаде БТА. Връчването се състоя в..

публикувано на 12.11.20 в 12:36

Българи от молдовското с. Стояновка събират средства за храм

Бесарабските българи от с. Стояновка в Молдова строят православен храм и се нуждаят от помощ. В селото има малък гробищен храм, но службите там са на румънски и по-голямата част от хората не го разбират. А те имат нужда от молитва, разказа пред..

публикувано на 10.11.20 в 12:58

Иван Иванов с труд сбъдва мечтите си в САЩ и България

Изборът на американците кой да застане начело страната сякаш измести, поне за малко, пандемията от коронавирус в световните новинарски емисии. Скоро всичко ще утихне и повечето хора ще признаят, че делникът им преминава както и преди – в работа. От..

публикувано на 09.11.20 в 10:40
Цариброд

Западните покрайнини – колкото близо, толкова и далеч от България

Дните 6-8 ноември 1920 г. бележат може би една от най-мрачните страници в българската история. Точно преди 100 години, сръбските войски окупират Царибродска, Босилеградска и Струмишка област, по силата на Ньойския договор от 1919 г., подписан в края..

публикувано на 06.11.20 в 06:45

Българите в Албания защитиха своята история

Дружеството за българо-албанско приятелство – гр. Корча разпространи в социалните мрежи декларация срещу  твърдения  на Македонското дружество „Илинден“ – Тирана , предаде БГНЕС. Македонистите осъдиха изявление на албанския зам.- външен министър Гент..

публикувано на 04.11.20 в 18:14

Посолството ни в Грузия и училище “Читалище” с трогателен клип към българската общност

В клип, прославящ делото и паметта на великите българи – революционери и просветни дейци, строители на съвременна България, посолството ни в Грузия и училище “Читалище” към него поздравяват българската общност в страната с Деня на народните будители...

публикувано на 01.11.20 в 16:06

Българи отблизо и далеч в „Будната България“

Стотици видео писма на българи от пет континента пристигнаха за инициативата „Будната България“ , обявена от вицепрезидента Илияна Йотова по повод Деня на народните будители. Целта е да бъдат насърчени деца, младежи и възрастни от българските общности..

публикувано на 31.10.20 в 07:10

България – сбъдната мечта за студентите от Украйна и Молдова

На 29 октомври се отбелязва Денят на бесарабските българи . Тази историческа общност (днес в пределите на Молдова и Украйна) не само е запазила над 200 години българско самосъзнание, традиции и език, но и допринесла за изграждането на..

публикувано на 29.10.20 в 08:05