Я кажи ми…

Я КАЖИ МИ…Рубриката „Я кажи ми…“, за заглавие на която служат първите редове от химна на българските емигранти, по стиховете на Ран Босилек, ни среща с българи отблизо и далеч. Днес около три милиона наши сънародници живеят, работят, отглеждат децата си и градят „своята“ България извън нейните предели. Разговорите с тях и за тях будят родолюбиви чувства и емоции, пораждат носталгия и копнеж по родината...

С обич и с мисъл за българите, далеч от родния край, екипът на Радио България ви поднася тази своя рубрика - за да разкажем за радостите и неволите, за изборите и успехите, за нелеките, но смели и важни решения в живота им.

Ще се радваме, ако и вие "дописвате" разказа ни от първо лице - с примери на личности от българската общност, които ви вдъхновяват, с разговор за трудностите и проблемите, с които се борите, или - за пътищата, които следвате, с мисъл за България… 

Пишете ни и споделете своята история на: radiobulgaria@bnr.bg 

В Берлин показват картини от български художници

22 произведения на изобразителното изкуство от колекцията на българското посолство в Германия са изложени за първи път пред публика от днес до 27 октомври в Българския културен институт в Берлин, информира пресцентърът на Министерството на външните..

публикувано на 30.09.20 в 14:36

26 съвременни български поети вече в превод и на испански език

Три поетични книги от български автори излязоха от печат в двуезични българо-испански издания . Преводът е на Марко Видал Гонсалес – млад поет, преводач, българист и автор на популярния блог за българска литература “La tortuga búlgara ” (в превод:..

публикувано на 28.09.20 в 00:05

„Да се завърнеш в бащината къща …“ – една българка в Чехия разказва

Нашата сънародничка Надя Шурелова – Новотна, с артистичен псевдоним Надя Шурел, живее от 20 години в Чехия. Завършила е Художествената академия в София, а повече от 15 години се занимава с интериорен дизайн в градче, близо до Прага. Казва, че се..

публикувано на 23.09.20 в 05:10

С България в сърцето и българите в чужбина честват Независимостта

Датата 22 септември 1908г. е записана със златни букви в новата ни история. Това е Денят на независимостта на България, обявена тържествено в църквата „Св. 40 мъченици“ в старопрестолния град Велико Търново. Този ден не е възпят в песни, не се..

публикувано на 22.09.20 в 09:10

Екатерина Захариева се срещна с българите в Одеса

Прекланям се пред вашия дух. Благодарение на вас успяхме не само да запазим Болградския регион, но и да го разширим, каза външният министър Екатерина Захариева на среща с представителите на над 200-хилядната българска общност в Украйна . В Одеса..

публикувано на 19.09.20 в 17:11

Външният министър на България се среща с българи в Одеса

Черноморският град е част от официалното посещение на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в Украйна . За днес, 19 сепетмври, е предвидена среща с губернатора на Одеска област Максим Куций и с представители на българската..

публикувано на 19.09.20 в 09:40

Вестникът на българите в Сърбия отново информира

След прекъсване от два месеца, поради финансови проблеми, вече е факт новият 91-ви брой на „Ново братство“ - единственият вестник на българите в Сърбия , информира кореспондентът на БНР в Кюстендил Кирил Фалин.   Журналистите бяха без работа..

публикувано на 19.09.20 в 09:00

Украйна ще запази преподаването на българска филология в своите университети

Премиерът на Украйна Денис Шмигал лично се ангажира пред вицепремиера Екатерина Захариева за бързо откриване на държавно българско средно училище в Одеса.  В замяна София ще предостави имот за откриване на украински културен център, съобщи българското..

публикувано на 18.09.20 в 17:09

Българските училища по света също приеха първите си ученици

382 български неделни училища, разположени на четири континента , днес отвориха врати, съобщи за БНР Наталия Михалевска, директор на Дирекция "Образование на българите в чужбина и училищна мрежа" в МОН. В тях се обучават 40 хил. деца, а за..

публикувано на 15.09.20 в 14:47

В Украйна започва деветият събор на българите

Деветият събор на българите в Украйна ще се проведе на 11 и 12 септември. Целта му е обединяването на българската диаспора, възраждането и развитието на майчиния език, приобщаването на младото поколение към културно-историческите ценности. В интервю за..

публикувано на 11.09.20 в 13:11