Я кажи ми…

Я КАЖИ МИ…Рубриката „Я кажи ми…“, за заглавие на която служат първите редове от химна на българските емигранти, по стиховете на Ран Босилек, ни среща с българи отблизо и далеч. Днес около три милиона наши сънародници живеят, работят, отглеждат децата си и градят „своята“ България извън нейните предели. Разговорите с тях и за тях будят родолюбиви чувства и емоции, пораждат носталгия и копнеж по родината...

С обич и с мисъл за българите, далеч от родния край, екипът на Радио България ви поднася тази своя рубрика - за да разкажем за радостите и неволите, за изборите и успехите, за нелеките, но смели и важни решения в живота им.

Ще се радваме, ако и вие "дописвате" разказа ни от първо лице - с примери на личности от българската общност, които ви вдъхновяват, с разговор за трудностите и проблемите, с които се борите, или - за пътищата, които следвате, с мисъл за България… 

Пишете ни и споделете своята история на: radiobulgaria@bnr.bg 

Българските училища по света също приеха първите си ученици

382 български неделни училища, разположени на четири континента , днес отвориха врати, съобщи за БНР Наталия Михалевска, директор на Дирекция "Образование на българите в чужбина и училищна мрежа" в МОН. В тях се обучават 40 хил. деца, а за..

публикувано на 15.09.20 в 14:47

В Украйна започва деветият събор на българите

Деветият събор на българите в Украйна ще се проведе на 11 и 12 септември. Целта му е обединяването на българската диаспора, възраждането и развитието на майчиния език, приобщаването на младото поколение към културно-историческите ценности. В интервю за..

публикувано на 11.09.20 в 13:11
Международен ден на майчиния език, 2020 г.

От Киргизстан до България по следите на дедите

Разположеният по планинския масив Тяншан в Средна Азия Киргизстан е слабо познат в България. Освен, може би, с върховете Ленин и намиращия се на границата между Киргизия и Казахстан Хан Тенгри, изкачвани от български алпинисти. И въпреки това там се..

публикувано на 08.09.20 в 16:34
Мартин Чилев

Българи в чужбина за пореден път се солидаризират с протестите в страната

Като жест на съпричастност излизаме да протестираме срещу корупцията, за демократично бъдеще, за бъдещите поколения на България. Всички гледаме какво се случва в България, това нагнетяване на разединение, и и злизаме като подкрепа към този..

публикувано на 02.09.20 в 13:10

Българско хоро се изви в Копенхаген

В центъра на датската столица Копенхаген, на площада пред община Фредериксберг (Frederiksberg), се изви голямо българско хоро. Красивата идея се реализира за шеста поредна година от Групата за народни танци „Дилмана“ (Копенхаген), която през..

публикувано на 01.09.20 в 16:59

Банатски българи дариха средства за параклис-костница в Чипровци

Строящият се в Чипровци католически параклис-костница „Дева Мария – Майка на църквата“ получи значително дарение от 3000 евро за довършване, съобщи директорът на местния исторически музей Анита Комитска. Дарението е събрано от представители на стари..

публикувано на 01.09.20 в 13:28

Откриха обновената с българска помощ гимназия в Босилеград

Извънредният и пълномощен посланик на България в Сърбия Радко Влайков откри обновената с помощта на България сграда на Гимназията в Босилеград. „Проектът „Европейска гимназия“ е най-ясният принос на Република България за европейската перспектива на..

публикувано на 31.08.20 в 19:28

Милена Атанасова ‒ със запазено място в света на висшата мода

„ Вкусът се култивира. Елегантността е щастие “ – така с насоки за елегантност във всичко и навсякъде, започва пътят към успеха в света на висшата мода на Милена Атанасова. Българката от години разпределя ангажиментите и времето си между..

публикувано на 31.08.20 в 12:11

„Балът“ в Бърдарски геран показва традициите на банатските българи

Северозападното българско село Бърдарски геран е известно като столицата на банатските българи. Тази малка католическа общност се отличава със своя бит и традиции, които пази ревностно от поколения. Най-дългоочакваните празници в селото са..

публикувано на 29.08.20 в 05:45
Бюст-паметникът на Марио Несторов в Лас Бреняс

Марио Несторов – поетът със сърце като птица в Аржентина

Преди 40 г. на рождения си ден от този свят отлита „Певецът на Чако” – големият аржентински поет от български произход, който в средата на миналия век пътува до прародината си, за да потърси избавление, но вместо него отнася разочарование в душата си...

публикувано на 28.08.20 в 05:35