Я кажи ми…

Я КАЖИ МИ…Рубриката „Я кажи ми…“, за заглавие на която служат първите редове от химна на българските емигранти, по стиховете на Ран Босилек, ни среща с българи отблизо и далеч. Днес около три милиона наши сънародници живеят, работят, отглеждат децата си и градят „своята“ България извън нейните предели. Разговорите с тях и за тях будят родолюбиви чувства и емоции, пораждат носталгия и копнеж по родината...

С обич и с мисъл за българите, далеч от родния край, екипът на Радио България ви поднася тази своя рубрика - за да разкажем за радостите и неволите, за изборите и успехите, за нелеките, но смели и важни решения в живота им.

Ще се радваме, ако и вие "дописвате" разказа ни от първо лице - с примери на личности от българската общност, които ви вдъхновяват, с разговор за трудностите и проблемите, с които се борите, или - за пътищата, които следвате, с мисъл за България… 

Пишете ни и споделете своята история на: radiobulgaria@bnr.bg 

Братислава

Димана Иванова ‒ до Словакия и обратно

„ Ние, българите, сме много уважавани и ценени сред хората в Словакия. Това е може би единствената държава, където съм усетила истинска почит и гордост, че съм българка “ ‒ така започва разказа си за Словакия една млада българка, възпитаник на..

публикувано на 21.08.20 в 10:00

Сънародниците ни зад граница призовават ЕС да се произнесе за ситуацията в България

Протестиращите в чужбина българи ще връчат петиция на представител на Европейската комисия в Австрия, с която ще дадат картина на събитията, породили масовите демонстрации в цялата страна, и ще настоят за официална позиция на институцията,  съобщиха за..

обновено на 19.08.20 в 13:02

Училището в Босилеград подготвя новата учебна година с помощ от България

Общо 186 ученици ще посещават през новата учебна година гимназията в Босилеград /Република Сърбия/. Това е е динственото средно учебно заведение в града, където живеят етнически българи. Преди 6-7 години в училището беше разкрита специализирана..

публикувано на 19.08.20 в 11:27

16-годишно момиче от България се превърна в рекламно лице на гимназия в Нидерландия

Александрина, чието семейство е от Пазарджик, но живее в Нидерландия от 20 години, беше обявена за ученичка на 2020 година. Нейна снимка, заедно с класната й ръководителка, е поставена на множество билбордове из града, както и на сайта на нейното..

публикувано на 15.08.20 в 06:30

Българите в чужбина продължават с протестите, въпреки заявката на премиера за „рестарт на държавата“

Политическият шах продължава, става все по-интересно – това е  един от първите коментари, на които попаднахме в социалните мрежи, след изявлението на премиера Бойко Борисов . В него той заяви, че повече от месец, протестиращите не са успели да..

публикувано на 14.08.20 в 16:11
Българско неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Атина

Новости в организацията на учебния процес в българските училища зад граница

Учениците в българските неделни училища в чужбина, изучавали изцяло в електронна среда български език и литература и история и география на България, ще получават удостоверения за завършено обучение по тези предмети, предаде БТА. Те няма да се явяват..

публикувано на 11.08.20 в 16:32

Красимир Бачев от Чехия: Има проблеми в комуникацията с държавата

„Не спирам да работя и да мисля за България, защото се занимавам с автобусен превоз и всеки ден съм в контакт с десетки българи, които пътуват между Чехия и нашата страна. Всеки ден тук пристигат хора, отчаяни от живота, който имат в България...

публикувано на 11.08.20 в 07:00

Българи в чужбина обмислят протест пред Европейската комисия

Всеки ден българи излизат на протест в различни части на света, солидаризирайки се със сънародниците си в родината, които вече месец демонстрират по площадите с искането за оставка на правителството и на главния прокурор. Мариана де Мео..

обновено на 07.08.20 в 16:12
Паметник на Васил Левски в Молдова

Финансиране за 36 образователни проекта на молдовските българи

България отпусна над 180 000 евро за развитие и съхраняване на българския език и култура в Молдова през 2020 г., съобщи БТА. Финансирането е одобрено от българското министерство на образованието по Националните програми "Роден език и култура зад..

публикувано на 29.07.20 в 16:50

За надеждите и нерешените проблеми на българите на о. Крит

Писмо, изпратено ни от председателя на Сдружението на българите на остров Крит - Петър Анастасов, насочи вниманието ни към проблемите, които срещат около 30 000 наши сънародници, избрали един от най-известните гръцки острови за свой дом. Копие от..

публикувано на 28.07.20 в 12:35